HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Így számolhat le a narancsbőrrel

t: 4398

Így számolhat le a narancsbőrrel

Miért pont narancs?

A bőr göröngyösségét és lyukacsosságát az okozza, hogy zsír raktározódik el a bőrszövetekben. A zsírszövet azért lyukacsos, azaz narancsszerű, mert lágyabb és szivacsosabb állagú, mint mondjuk a bőr vagy az izom. Tegyen egy próbát! Csípjen bele a bőrébe, és máris láthatja, hogy érintett-e.

Fiataloknál is előfordulhat

Amikor egy lány eléri a serdülőkort, a női hormonok, különösen az ösztrogén hatására egyre több zsír raktározódik el a combokon, a fenéken és a csípőn. A megemelkedett zsírsejtszám, valamint az ösztrogén okozta vízvisszatartás – különösen azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szednek – fokozott nyomást gyakorol a bőr rétegeire. Mindez kedvez a narancsbőr kialakulásának.

Étkezzen helyesen!

Más a terhességi csík

Bár sokan összekeverik, eltérő fogalmat takar a stria és a narancsbőr. Előbbiek vöröses és fehér csíkok a bőrön, amelyek akkor keletkeznek, ha a kötőszövet nagy megterhelésnek van kitéve. Így például gyors hízás és fogyás után, serdülőkorban vagy terhesség idején. A bőr alatti kötőszövet ilyenkor nem tudja követni a növekedésben a bőr felső rétegét, ezért az megrepedezik. Kenjen naponta shea vajas (ez egy közép-afrikai fa, a karité terméséből készül) testápolót a problémás felületekre! Keresse a krémet a patikákban!

Mindenekelőtt a zsírfogyasztást érdemes csökkentenie, mert ettől galanin (hormon, amely többek között a zsír utáni sóvárgást szabályozza) képződik az agyban, ami további zsírbevitelre ösztönöz. Igazi ördögi kör. Optimális a 15-20 százaléknyi zsírt tartalmazó étrend. Mit jelent ez? Ha 59 kg a súlya, akkor napi 32 g zsírnál nem ildomos többet ennie (ami azonos 288 kalóriával).Segítenek az aranyszabályok

Néhány alapvető elvet érdemes betartania, ha meg akarja előzni vagy el akarja tüntetni a narancsbőrt:
1. Használjon telítetlen növényi olajokat, például pálma- olíva vagy kókuszolajat, de azokat is csak kis mennyiségben!
2. Ne egyen együtt zsiradékot és sót!
3. Fogyasszon kevesebb cukrot!
4. Kerülje az alkoholt!
5. Étkezés előtt fél órával igyon meg egy pohár szobahőmérsékletű szénsavas vagy csapvizet. Csavarjon bele citromot!
6. Egyen valamilyen rostban gazdag ételt az étkezések előtt!

blikk.hu

2010.03.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok