HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Karácsony > Karácsonyi illatvarázs

t: 4874

Karácsonyi illatvarázs

A csillogó fények, füzérek és angyalkák mellett az illatok is a karácsony elengedhetetlen kellékei. Gondoljunk csak a bejgli, a fenyőfa vagy a forralt bor mennyei illatvilágára. Heronyányi Zsuzsanna aromaterapeuta elárulja, hogyan fokozhatjuk még tovább az ünnepi hangulatot.

Illóolajok Felmelegítve az igazi Válasszunk olyan illóolajos párologtatót, amelynek nagy a folyadéktartálya. Öntsünk bele - lehetőség szerint felmelegített - vizet, majd csepegtessünk rá 5-10 cseppet az olajból! (Ha kisgyerek tartózkodik a szobában, elég kevesebb is.) Bár már 2 ezer forinttól kaphatók párologtatók, ha takarékoskodni akarunk, akkor a radiátorra tett vizes törülközőre is csepegtethetünk az aromából!


Fenyővel is erősödhet

Javítják a hangulatunkat, különböző érzelmeket válthatnak ki belőlünk, de az egészséget is kedvezően befolyásolhatják. Ezek a jellegzetes karácsonyi illatok és hatásuk:

* fahéj: baktérium-, vírusölő és vérpezsdítő hatású
* narancs: közérzetjavító, emésztést serkentő
* szegfűszeg: melegíti a szervezetet - magát a fűszert narancsba is tűzdelhetjük
* mandarin: nyugtat
* citrom: fertőtlenítő, frissítő
* fenyő: erősíti a szervezetet

Vigyázat, hamisítják!

Gyanús, ha egy üvegcse ára kevesebb mint 800 forint. A 250300 forintos aromákat azonban egész biztosan szintetikus anyagokból állították elő, hívta fel a figyelmet a szakember. Ne kenjük az olajat közvetlenül a bőrünkre, mert allergiás tüneteket, így például bőrpírt, viszketést, égési sérülést okozhat, tette hozzá.

Potpurri Saját illat

Saját kézből Az üzletben kapható változatok elérhetik akár a 3000 forintot is. Sokat spórolhatunk, ha otthon készítjük el! Szedjünk öszsze különféle gyümölcsöket, növényi részeket, terméseket: rózsafejet, gesztenyét, fenyőágat, szeletelt narancsot, mandarinhéjat stb. Szárítsuk ki az
összetevőket, például radiátoron.

Eztán tegyük az összetevőket befőttesüvegbe, öntsünk rá min. 5 ml illóolajat. Hagyjuk lezárva 2 hétig. Néha forgassuk meg, majd nyissuk ki az üveget. Tartalmát ízlés szerint rendezzük el egy tálban! Füstölő

Pálcika vagy kúp?
A füstölő előnye, hogy akár már 100 forintért is kapható egy-egy rúd. Két fajtája létezik: a pálcika alakú, bambuszvégű, s a kúp alakú, amelynél magát a háromszöget gyújtjuk meg. Ügyeljünk, mert intenzív illatot áraszt, ami fejfájást okozhat. Ilyenkor szellőztessünk! - tanácsolta a szakember.

4. Illatgyertya Ne keverje az illatokat! Készen kaphatók, rengeteg fajta van. Véletlenül se csepegtessünk illóolajat az égő gyertyába, balesetet okozhat.

Figyelmeztetés

Égő gyertyát ne hagyjunk őrizetlenül, és figyeljünk a tűzvédelmi előírásokra is! Mindig a használati utasításnak megfelelően alkalmazzuk az illóolajokat.

Blikk.hu

2009.12.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok