HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Amerika > 3 ámulatba ejtő egzotikus úti cél

t: 4436

3 ámulatba ejtő egzotikus úti cél

Kuba: különc sziget a Karib-tengeren

„A legcsodásabb hely, amit valaha ember látott" - mondta Kolumbusz, amikor 1492-ben elhaladt Kuba partjai mellett. A legnagyobb karib-tengeri sziget természeti adottságai, a türkizkék víztükör, a közel 8000 fajta növény, a változatos állatvilág és az elmaradhatatlan latin zene nemcsak a felfedezőt, hanem minden utazót elvarázsol. Bár a kommunista országban igen nagy a szegénység - kb. 4000 forintnak megfelelő pesó a havi átlagkereset - mégsem találkozni búskomor helyiekkel. Mindenki vidám, mosolygós, és bármikor kapható egy kis táncra.
Havanna nemcsak az ország fővárosa, hanem egyben kulturális és politikai központja is. A ma hárommillió lakosú települést Diego Velázquez felfedező alapította. A város túlélte a kalózok fosztogatásait, az angolok megszállását és a spanyol hódítást. A történelmi városrészt az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az ott található különleges tereket, építményeket, múzeumokat - a Nagy Színházat, a Capitoliumot vagy a kormány adminisztrációs épületét - minden turista megnézi. A legkedveltebb zarándokhely mégis az Ambos Mundos Hotel. A szálló érdekessége: itt élt és alkotott majd húsz éven keresztül Ernest Hemingway. A világhírű író egykori szobája napjainkban múzeumként működik. A kultúrán kívül Havannában megismerkedhetsz a rum-, illetve a dohánygyártás alapjaival, természetesen kóstolóval egybekötve. Az út fáradalmait pedig a tengerparton pihenheted ki. A közelben lévő strandok gyönyörűek, de hétvégén és ünnepnapokon igen zsúfoltak.

Ha pihenésre és kikapcsolódásra vágysz, akkor persze Varaderót sem szabad kihagynod! Kuba Miami Beachének is nevezik a fővárostól kb. 140 kilométerre fekvő üdülőhelyet, ahol az épületeken, tereken afrikai, európai és amerikai hatást is megfigyelhetsz. A 20 kilométer hosszú homokos parton számtalan szálloda épült. Az igazi vendégcsalogató azonban mégis inkább a jellegzetes latin hangulat. Az utcákon kazettás magnókból megállás nélkül szól a vérpezsdítő muzsika, amelyet csak az öreg Cadillacek pöfögése zavar meg időnként. Az élénk színű piros, babarózsaszín vagy világoskék járműveket az ötvenes években hozták a szigetre az amerikaiak. Ma, több mint fél évszázaddal, illetve sok-sok szervizben töltött órával később a helyi tulajdonosok igazi büszkeségei, és persze az ország jelképei ezek a járgányok. Az egész napos nyüzsgés után, este nyugodtabb arcát mutatja Varadero.
Hasznos tudnivalók
Időeltolódás: Magyarország és Kuba között 6 óra az eltérés.
Beutazás: Az útlevélnek a visszautazás időpontjától legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar állampolgárnak turistakártyát (vízumot) kell kiváltania, amelyet a Kubai Köztársaság Nagykövetségén vagy utazási irodában lehet megvásárolni.
Kiutazás: Az ország elhagyása előtt 25 kubai pesót (kb. 5100 forintot) kell fizetnie minden turistának.

Maldív-szigetek: fehér homok, szigorú építészek

Vonzó trópusi vakáció: órák hosszat ücsörghetsz a pálmák alatt, fürdőzhetsz a meleg óceánban vagy éppen a színes víz alatti világgal ismerkedhetsz. Megtapasztalhatod, hogy a kék-sárga csíkos császárhal és a papagájhal tényleg olyan, mint egy-egy igazi műalkotás. A meseszép vidéket kikapcsolódásra teremtették. Amikor megunod a semmittevést a függőágyban, elmehetsz vitorlázni, kipróbálhatod a szörfözést, az ejtőernyőzést.

Az 1190 kis szigeten szigorú feltételek mellett szabad építkezni, fejleszteni. A legfontosabb talán, hogy csupán a terület egyötödét lehet beépíteni. De a szállodatulajdonosoknak ügyelniük kell arra is: a házak ne legyenek magasabbak a pálmafáknál. A mini szigetek mindegyikét gyalogosan fél óra alatt körbejárhatod. Ha pedig elfáradsz, csak felszállsz a dhonira. A jellegzetes kis fahajón játszadozó delfinek kíséretében érkezhetsz meg a világ legkisebb fővárosába, ugyanis Male területe mindössze 1,77 négyzetkilométer. Ott található a Maldív-szigetek legnagyobb mecsete, amelynek arany kupolái és 41 méter magas minaretje már a távolból feltűnik. Megtekintheted a szultáni palotát, a mai Nemzeti Múzeumot is. Az épületet körülölelő virágzó park nemcsak kis szusszanásra, de álmodozásra is kiválóan alkalmas.
Hasznos tudnivalók
Időjárás: egész évben meleg és napos. Május és október között gyakoriak a rövid ideig tartó, heves záporok, és a szél is feltámadhat. Az utazásra legalkalmasabb az október és március közötti időszak.
Étkezés: A fő eledel a hal, minden változatban. Mennyeien finom a homár és a garudiya nevű halászlé. A szigetvilág specialitása a hiki-mas, a szárított hal.
Ital: Mivel a helyiek mélyen hívő muzulmánok, nem fogyasztanak alkoholt, csak a szállodákban juthatnak hozzá a turisták.


Kanári-szigetek: egy hely, ahová bármikor utazhatsz

Különleges éghajlatának köszönhetően egész évben kiváló üdülőhely. Nyáron nem olyan kibírhatatlan a hőség, mint például Egyiptomban. Télen pedig kellemes klíma fogad, ha meguntad a hideget és a havat. Sokan azt gondolják, a térség egyetlen nevezetessége a tömeges turizmus. Valójában a hét sziget és a hozzájuk tartozó kisebb földdarabok is meglepően változatosak. Buja növényzet éppúgy fellelhető a vidéken, mint kietlen sivatag. A leglátogatottabb szigeteken is jócskán találhatsz háborítatlan, csendes területeket.
A földdarab történetéről több legenda él a helyiek emlékezetében. Az egyik, hogy sokan az elveszett kontinens, Atlantisz maradványának tekintik a vidéket. A másik, jóval hihetőbb monda a szigetcsoport elnevezésére vonatkozik. Sokan azt gondolják, rengeteg madár él ezen a területen, emiatt hívják Kanári-szigeteknek. A feltételezés azonban helytelen, bár valóban egy állathoz kapcsolódik a névadás. Csak épp madár helyett emlősről van szó. Egykor ugyanis számtalan nagytestű kutya (latin elnevezése: canis) volt őshonos a vidéken. Ez az állítás azért tűnik valóságosnak, mert az ebeknek több helyen szobrot is emeltek.

A szigetcsoport két részre osztható. Keleten, Afrikához közel helyezkedik el Gran Canaria, Lanzarote és Fuerteventura. A nyugati felén található Tenerife, Gomera, Hierro és La Palma viszont jobban benyúlik az Atlanti-óceánba. Az itt élő lakosok úgy tartják, mindegyik földdarabnak külön egyénisége van, és ha rajtuk múlna, az utazási irodák a területek adottságait is figyelembe vennék egy-egy nyaralóprogram ajánlásakor.
A turisták körében talán Gran Canaria és Tenerife a legkeresettebb úti cél. Nem véletlenül, hiszen ott kiépített nyaralóközpontok találhatók, amelyek rengeteg sport- és szórakozási lehetőséget kínálnak. Amennyiben pedig kedved és zsebpénzed is van rá, akár a játékkaszinók egyikében is szerencsét próbálhatsz. Ha viszont a több kilométer hosszú strandokon akarsz inkább egymagad bóklászni, vagy a gyerekeiddel játszani, jobban teszed, ha inkább Gran Canaria déli részét vagy Fuerteventurát választod.
A vállalkozó kedvű, kalandvágyó utas pedig La Palma vagy La Gomera vidékén találja meg az idillt, a paradicsomot. Lanzarote - az egykori vulkánok miatt -, míg a hegyvidékes El Hierro földművesek lakta területe egyelőre kevésbé népszerű kirándulóhely. Ám ha csöndre, nyugalomra vágysz, bátran szervezheted oda nyaralásodat, a helyiek biztosan szívélyesen fogadnak majd.
Hasznos tudnivalók
Vásárlás: Az üzletek általában hétköznap 9-13 óra és 17-21 óra között, de a nagyobb üdülőhelyeken akár késő éjszakáig is nyitva tartanak. A bankok nyitva tartása: hétfőtől péntekig 9-14 óra között.
Étel: Gasztronómiáját döntően a spanyolországi ízek határozzák meg, de találhatsz helyi különlegességeket is.
Idő: A közép-európai időszámításhoz viszonyítva -1 óra az eltérés.

Pink.hu

2009.12.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok