HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Ázsia > 6 tény, amit nem tudtál Thaiföldről

t: 4285

6 tény, amit nem tudtál Thaiföldről

1. Két természeti világörökséggel is büszkélkedhet Thaiföld. Az egyik a Dong Phayayen - Khao Yai erdőegyüttes, ahol több mint 800 állatfaj él; többségük veszélyeztetettnek vagy kritikusan veszélyeztetettnek számít. A másik pedig a 6000 négyzetkilométernyi területű Thung Yai-Huai Kha Khaeng Nemzeti Park és Vadrezervátum, ahol többek között lepkeagámát és tapírt is lehet látni.

2. Évente 6,5 millió tonna rizst exportál, amivel a világ rizsexportőrei között bizony magasan az első helyen áll. Nagy becsben tartják itt ezt a növényt, hiszen egész Thaiföldnek mindösszesen a negyedén van földművelésre alkalmas talaj, s ezek többségén rizst termesztenek. Az itt élők egyébként minden étkezés alkalmával fogyasztanak rizst.

3. Thaiföld az egyike a legerősebb buddhista országoknak. A nemzeti vallás a theravada buddhizmus, az itt élők több mint 90 százaléka gyakorolja. Élnek itt azonban iszlám, keresztény és hindu hívők is. A thaiok többségének rendkívül fontos a buddhista meditáció, amit naponta végeznek a belső béke, harmónia megtalálása érdekében.

4. Ha szeretnénk jönni-menni, akkor érdemes az itteni tömegközlekedés szupereszközét, a tuktukot kipróbálni. Valójában ez egy megfi zethető árú taxi, aminek alapja egy háromkerekű vázra szerelt kismotor. A 125-150 köbcentis járgányokban 3 főt lehet szállítani.

5. Egészségük egyik nagy titka, hogy sok hal- és rákfélét esznek. Szinte minden étel mellé odateszik a nam prik nevű halmártást. Emellett a gyümölcsöknek és a félig nyers zöldségeknek is jelentős a szerepük a thai gasztronómiában.

6. A thai emberek kézfogás helyett úgynevezett wai üdvözléssel köszöntik egymást találkozáskor. Ennek lényege, hogy a mellük előtt összeteszik a kezüket lótuszbimbó formában. Többnyire a fiatalabb üdvözli először az idősebbet, de teheti ezt úgy is, hogy az orra elé emeli a wait.

Blikk

2009.11.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok