HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Környező országok > 3 mesebeli kisváros a szomszédban

t: 5387

3 mesebeli kisváros a szomszédban

Legközelebb Graz található, Szombathelytől mindössze 120 kilométerre. Ha csak egy hétvégére ruccanunk át Ausztriába, nem érdemes tíznapos autópálya-matricát venni, mert úgysem fogjuk kihasználni, másrészt szebb az utazás az almáskertek alatt. Itt húzódik ugyanis a stájer almafaút gyönyörű almáskertekkel, amelyek különösen tavasszal és ősszel szépek, illatosak.

Kastély csillagászati alapokon

Graz 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt. Ennek emlékét őrzi a Mura folyó közepére épített mesterséges sziget, amely futurisztikusan ufószerű, éjjeli kivilágításban pompásan néz ki, ám belülről nem sok meglepetést tartogat. Graz belvárosa azonban nem okoz csalódást. Érdemes keresni egy turisztikai információs irodát, ahol jó eséllyel találunk magyar nyelvű városismertetőt is. A történelmi belváros jelképe a domb tetején álló óratorony, ami olyan, mintha egy óriás levágta volna a harmadát, és odabiggyesztette volna sapkának. A 13. századi torony másik érdekessége, hogy az óra kis- és nagymutatóját felcserélték - állítólag azért, hogy messziről is jól látszódjon, mennyi az idő.

Odafentről viszont gyönyörű panoráma nyílik az óvárosra, a sétálóutcákra, ahová megéri leereszkedni. Számtalan múzeum és képtár közül válogathatunk, de érdemes csak úgy sétálni, vásárolgatni is ebben a tüchtig kisvárosban. Az igazi kulturális élményért - az Eggenberg-kastélyért - azonban el kell hagyni kissé a várost. Az épületet a család a 17. század divatos, misztikus természetfilozófiájának elvei alapján emeltette: a 365 ablak az év napjaira utal, emeletenként 31 szoba van, ahány nap egy hosszabb hónapban. A díszteremben a hét minden napjának és az év minden hónapjának jelképét megtalálhatjuk. A kastély csak csoportosan látogatható, a vezetett séta 40 percig tart. Utána érdemes lesétálni a Régi Képtárba, ahol 13. századi faragott Madonnákat és rokokó német festményeket csodálhatunk meg.

Meseváros a középkorból

Cesky Krumlov egy igazi középkori ékszerdoboz Dél-Csehországban, ahová egyesek szerint szilveszterezni érdemes átruccanni. A meseváros macskaköves, kacskaringós útjait 14-15. századi házak kísérik, legfiatalabb építményei pedig a barokk idejéből valók. Hagyjuk a külvárosban az autót, és gyalog fedezzük fel a Rosenbergek világát! Pár órás sétával az összes utcát bejárhatjuk, minden házat lefotózhatunk, és pihenni, melegedni beülhetünk egy hangulatos étterembe.

A lazulást kezdjük egy Fernet Stock nevű keserűlikőrrel, majd kóstoljuk meg a lencsés korhelylevest, némi malacsültet párolt káposztával, majd gurítsunk le hozzá egy sört! És ha még marad erőnk, akkor igencsak emelkedett hangulatban fogunk felérni a hegyből kifaragott várba, melynek bejáratát évszázadok óta igazi medvék őrzik. A belvárosban számtalan helyen találkozhatunk Egon Shiele képmásával. A 20. század elején alkotó festő itt született, és a városka komoly üzletet épített az ő emlékére. A polgárpukkasztó piktor két témát preferált különösen: a meztelen női testet és önmagát. Legalább száz önarcképet készített!

Boldog békeidők Abbáziában

Ha nosztalgiát érzel a Monarchia boldog békeévei iránt, akkor irány Opatija! A horvátországi kisváros nem csak nyári időtöltést kínál látogatóinak. Abbázia, ahogy a békeévekben hívták, a Monarchia divatos üdülőhelye volt, és olyan hírességek jöttek ide pihentetni megfáradt idegeiket, mint Ferenc József, Mahler, Csehov, Karinthy Frigyes és Móra Ferenc. A múltidézés erősen érezhető a városban, szinte nincs olyan szálló vagy vendéglő, melyet ne monarchiás fotókkal dekoráltak volna.

Végigsétálhatunk a Voloskótól Lovranig kiépített 15 kilométer hosszú tengerparti sétányon, beszippanthatjuk a sós tengeri levegőt, és darabonként csodálhatjuk meg a villák cirádáit, szobrait és szökőkútjait. Ha szerencsénk van, még elcsíphetjük az októberi gesztenyeünnep végét, mely vigassággal, eszem-iszommal társul. Ennek kiemelt helyszíne az Opatijától pár kilométerre fekvő Lovran.
Opatijában nincsenek kifejezetten turisztikai látnivalók, önmagában a kisváros hangulatos. A hazai utazási irodák ősszel is igen kedvező áron kínálnak last minute szállásokat patinás szállodákba, amelyek rendelkeznek wellnessrészleggel.

Pink.hu

2009.11.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok