HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Kapcsolatok > Működik-e a nyitott kapcsolat?

t: 4805

Működik-e a nyitott kapcsolat?

Tünde és Gábor évek óta szereti egymást. Úgy vélik azonban, hogy kapcsolatuk nem jelent kizárólagosságot, azaz miért ne szerezhetnének testi-lelki örömöt maguknak másokkal.

- A klasszikus kapcsolatokban a legtöbben a megcsalást a csóktól kezdődően értik. Azt azonban nem tekintik félrelépésnek, ha a kedvesüknek más a szellemi partnere, akivel mondjuk színházba jár. S bár általában azonos neműek barátságából merítik mindazt, amit nem találnak meg a másikban, ebben nem látnak kivetnivalót. Mert nincs is. Akkor miért elfogadhatatlan, ha én a szexuális partnert sem egy férfi ban lelem meg, s ezt nem titkolom el a szerelmem elől? - világít rá Tünde.

Tünde egykori párja, László azonban másként látja a helyzetet.

- Tünde oldalán én is kipróbáltam a nyitott kapcsolatot. Először tetszett az a szabadság, amihez így hozzájutottam, de végül nem tudtam mit kezdeni vele. Amikor egy vasárnap délután az alkalmi partneremmel sétáltam a Margitszigeten, és megláttam Tündét az akkori másik sráccal, akkor furcsán éreztem magam. Végül remekül beszélgettünk négyesben, de amikor különváltunk, és tudtam, hogy most épp azzal a fiúval fekszik le Tündi, akkor képtelen voltam ezt természetesnek venni.

Kitolják a határokat

- A nyitott kapcsolatban élők többnyire nem konvencionális típusok - adott magyarázatot a WebMD magazinnak William Doherty, a Minnesota Egyetem házasság és családterápia programjának vezetője. - Vannak emberek, akiknek az élményszerzéshez szükségük van arra, hogy kitolják a határaikat. Így találják csak meg az örömöt, az eksztázist a hétköznapokban. Ha őket arra kényszerítik, hogy mindösszesen egy személlyel éljék meg a szexua litást és lelki kötődést, az nehézséget, sőt mi több, szenvedést okoz nekik.

Túl ideális?

Louanne Cole Weston kaliforniai terapeuta egyetért abban Doherty professzorral, hogy a nyitott házassággal az emberek túlidealizált kapcsolati formát keresnek. - A hetvenes években sokan játéknak tekintették a saját szexuális felszabadulásukat. Az így élők rettegnek a szexuális monotóniától, illetve az unalomtól. - Így viszont mindig van egy B terv a zsebükben - hangsúlyozza. - A pácienseim az alkalmi szerelmeikből rengeteget tanulnak, és ezt az állandó kapcsolatukban remekül hasznosítják, s többé-kevésbé ez teszi tartóssá a házasságukat.

Árnyoldal

Az idő beosztása vitához vezethet. - Ha egyszerre több kapcsolatom van, akkor a legnagyobb nehézséget az időm és az energiám beosztása jelenti - avat be Tünde. - Különösen akkor, ha valamelyik fiúnak zűrös az élete, és több segítségre van szüksége. Ha például az egyik beteg, a másik pedig lelki válságban szenved, akkor gyakorlatilag szétszakadok. Persze ha mindenkinek több partnere van, akkor kisebb a hibalehetőség, hiszen több emberre számíthat a bajban.

- Ha Tünde több időt tölt nélkülem, mint azt megszoktam, akkor nekem is szembe kell néznem a monogámisták legfőbb őrületével, a féltékenységgel - vallja be Gábor.

Amivel számolniuk kell, az a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága. Főként, hogy nem állandó partnereik vannak, hanem Tünde és Gábor is újabb kalandokat keres.

- A legfontosabb, hogy mindig használunk óvszert, és rendszeresen szakorvossal ellenőriztetjük, hogy minden rendben van-e.

Open-őrület

Amerikában tavaly jelent meg Jenny Block Open című könyve, amelyben őszintén vall arról, miként él nyitott házasságban a férjével.

- A miénk is átlagos házasságnak indult. Aztán volt egy kalandom egy másik nővel. Ő azonban elmondta a férjének, a férfi pedig felhívott, hogy vagy én vallok színt a férjem előtt, vagy ő mondja el neki. Amikor elárultam az igazat, a párom annyit kérdezett: hogyan hazudhattál nekem? - nyilatkozta az aolhealth.com-nak adott interjújában Jenny Block. Az írónő sokat vívódott. Férjével mindketten nagy szexuális étvágyúak, s amikor az évek múlásával elhamvadt a szenvedélyük tüze, Jenny akkor szembesült vele, hogy a házasságok egy része a szex miatt bomlik fel. Akkor feltette magának a kérdést: tényleg ezért kell elhagynunk egymást? Beleásta magát a nyitott házasságról szóló szakirodalomba, és amikor elméletben már mindent tudott róla, akkor állt elő az ötlettel a férjének: próbálják ki ők is. Szerencséjük volt, hiszen ma boldog házasságban élnek, miközben más partnerekkel is megosztják mindennapjaikat.

Blikk

2009.10.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok