Nemcsak a diétázóknak, hanem mindenkinek érdemes - sőt, az egészsége megőrzése érdekében muszáj! - zöldségeket fogyasztania. Ha eddig nem tudtad, miért jótékony hatásúak, és hogyan készítheted el legfinomabban a természet ajándékait, íme, néhány érdekesség!
Szükséges jó
-Rostban gazdagok: A zöldségfélékben található rostanyagok nemcsak kellemes telítettségérzetet okoznak, megvédve ezáltal az embert a hirtelen jelentkező farkasétvágytól, hanem az emésztést is támogatják, illetve segítenek az emésztőszervi betegségek megelőzésében.
-Vitamindúsak: Ezt nem is kell magyarázni: a vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztásával számos betegség megelőzhető!
-Kalóriaszegények: A legtöbb zöldség kalóriatartalma alacsony, így nagy mennyiségben fogyasztható, anélkül, hogy hizlalna! A kicsivel magasabb energiatartalmúak (pl. hüvelyesek, édesburgonya, sütőtök) is fontos szereplői a fogyókúrának, mert rengeteg bennük a rost és a tápanyag!
Zöldségekből ehetsz, amennyit csak kívánsz, nem hízlal!
Az öt legjobb
Paradicsom: Gazdag C-vitaminban és béta-karotinban, de a legfontosabb, hogy likopintartalma révén az egyik leghatásosabb fegyver a rák elleni harcban!
Tippünk: Friss paradicsomléből, egy kis sárgarépaléből, 1 kanál joghurtból és némi friss bazsalikomból remek nyári levest készíthetsz. Lehűtve fogyaszd!
Paprika: Magas élelmirost-tartalma mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek védik a szem egészségét.
Tippünk: Az illatos zöldpaprika nagyon finom lecsóalapanyag, de valójában akkor a legízletesebb, ha 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült margarinos-sonkás szendvics mellé fogyasztod.
Leveles zöldségek: Spenót, sóska, mángold, cékla: mindegyik gazdag C- és K-vitaminban, valamint olyan vegyületekben, amelyek megakadályozzák, hogy a rákkeltő anyagok kifejtsék káros hatásukat a szervezetben.
Tippünk: Salátát, levest, főzeléket és köretet egyaránt készíthetsz belőlük. Remekül illik hozzájuk a frissen őrölt fekete bors és a zúzott fokhagyma.
Sárgarépa: Ez az egyik legfőbb antioxidáns, a béta-karotin legfontosabb forrása, amelyből a szervezet előállítja az A-vitamint.
Tippünk: Legjobb, ha nyersen fogyasztod, főleg az újrépát, de levesben, szószok alapanyagaként, sőt, a süteményekben is nagyon finom!
Brokkoli: Folsavban, káliumban, C-vitaminban és béta-karotinban gazdag
Tippünk: Megpárolva, szójaszósszal vagy mustáros-olívaolajos dresszinggel leöntve is nagyon finom, de úgy is remek vacsorát készíthetsz belőle, ha pár perces rárolás után egyszerűen ráreszelsz egy kis sajtot.
Blikk