HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Hűsítő dinnyés finomságok

t: 5404

Hűsítő dinnyés finomságok

Sárgadinnye-saláta

Hozzávalók: 1 sárgadinnye, 20 dkg ementáli sajt, 10 dkg pármai jellegű száraz sonka, 1 evőkanál olívaolaj, durvára darált bors, friss fűszerek (menta, citromfű, kakukkfű, petrezselyem), fél citrom leve, 10-12 koktélparadicsom

Elkészítése: Vágjuk kétfelé a dinnyét hosszában, magjait szedjük ki. Vájjunk ki a dinnye húsából karalábévájóval vagy teáskanállal diónyi golyókat, és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott sajtot, az összetépkedett sonkát, a fűszerek levelét és a koktélparadicsomot.

Daráljunk rá borsot, nyomjuk rá a citrom levét, és csorgassuk meg az olívaolajjal. Óvatosan keverjük össze, és töltsük vissza a kivájt dinnyébe. Jéghidegen a legfinomabb!

Friss fűszeres mozzarellagolyók

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb méretű sárgadinnye, 2 csomag mozzarellagolyó, 1-1 ág friss rozmaring, oregánó, bazsalikom, snidling, da rá lt fekete bors, 4 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve

Elkészítése: A mozzarellagolyókat tegyük egy szűrőedénybe, várjunk vele, amíg a savó lecsepeg, majd tegyük egy tálba. Aprítsuk össze a megmosott fűszerek levelét, és szórjuk a sajtra. Daráljunk rá borsot, csorgassunk rá olívaolajat és citromlevet. Forgassuk jól össze, és tegyük néhány órára a hűtőbe.

A dinnyéket vágjuk kétfelé, kanállal szedjük ki a magját, és cikkezzük fel. Ezekből késsel vágjuk ki a dinnye húsát, majd daraboljuk háromfelé. Rendezzük el nagy tányérokon, tetejére tegyünk a fűszeres sajtgolyókból, az egészet csorgassuk meg olívaolajjal. Fogyasztás előtt daráljunk rá borsot, majd friss fűszerágakkal dekoráljuk.

Mentás görögdinnye-saláta

Hozzávalók: 1 kg görögdinnye, 2 ág friss mentalevél, 20 dkg feta sajt, olívaolaj, darált fekete bors

Elkészítése: Vágjuk a dinnye húsát nagyobb, körülbelül 3 centiméteres kockákra, majd dobjuk egy hideg vízzel telt edénybe. A vízben könnyen kihullik a magja. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le, majd borítsuk az egészet egy nagy salátástálba. Kockázzuk fel körülbelül egycentis darabokra a feta sajtot, majd azt is tegyük a dinnye tetejére. Tépkedjük rá a mentaleveleket, daráljunk rá fekete borsot, majd csorgassuk meg pár evőkanálnyi olívaolajjal.

Óvatosan, kezünkkel keverjük úgy, hogy ne törjön össze. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy lehűljön, majd tálaljuk salátástálban. Hűsítő nyári saláta grillpecsenyékhez.

Dinnyesaláta paradicsommal

Hozzávalók: 1 sárgadinnye, 3 szem paradicsom, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 evőkanál méz, fél zöld citrom leve, 1 teáskanál dijoni magos mustár, darált bors

Elkészítése: Vágjuk kétfelé a dinnyét, majd evőkanállal szedjük ki a magjait. Daraboljuk vékony cikkekre, vágjuk le a héját, és aprítsuk darabokra. A paradicsomokat is vágjuk cikkekre, hasítsuk ki a belsejéből a magházát a magokkal együtt, majd tegyük a dinnye- és paradicsomdarabokat egy salátástálba.

Kanalazzuk a mustárt egy kis tálkába, csorgassuk rá az olívaolajat, ízesítsük citromlével, mézzel, és keverjük össze. Csorgassuk az öntetet a tálban lévő dinnyére és paradicsomra, majd az egészet forgassuk össze. Tálaljunk salátástálkák aljára összetépett petrezselyemlevelet, és halmozzuk rá a dinnyesalátát. Izgalmasabb, ha felkarikázott lila hagymát szórunk a tetejére.

Szederszörp házilag
A tikkasztó hőségben jólesik a frissítő ital. A bolti változatok helyett készítsd el inkább otthon!

Hozzávalók: 1,5 kg érett szeder, 1/2 l víz, 1/2 kg cukor

Elkészítése: A megmosott gyümölcsöt tedd fazékba, és önts rá annyit vizet, hogy ellepje. Forrald fel, főzd fél órán keresztül! Ezután turmixold össze, és 1 napig hagyd állni. Másnap szűrd le, és add hozzá a cukrot. Ekkor forrald fel ismét, a forrástól kezdve 10 percen keresztül főzd, végül töltsd üvegekbe a kész szörpöt. Tárold hűvös helyen!

Blikk

2009.08.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok