HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Útravaló > Kifogtuk a kánikulát!

t: 3827

Kifogtuk a kánikulát!

Hiába sakkoztunk eddig, próbálgattunk jósolni, vajon jó vagy rossz idő jön, sokszor viharok verték el a pihenni vágyók nyaralását. De ennek vége: most talán többet is kaptunk a melegből, mint amennyit kértünk. Sokan talán bosszúsan sopánkodnak, hogy nyaralásuk időpontját nem erre a hétre ütemezték, vannak azonban olyanok is, akik így vagy úgy, de ráhibáztak, mikor kell kivenni a szabadságot. Bár hétköznap van, mégis eddig nem tapasztalt tömeg lepte el a Balaton-partot, néhol mozdulni sem lehet a strandokon.

Védekezzünk a melegben!
Hiába jó a strandidő, nem tanácsos a déli órákban napon tartózkodni, a nap ezen időszakában keressük az árnyékos helyeket! Napszúrás ellen viseljünk kendőt. Ha van időnk, menjünk el strandolni, hiszen nincsen hűsítőbb egy fürdőzésnél a nagy forróságban. Igyunk sokat, hiszen a hőségben a verejtékezés fokozódik, s ezzel akár több liter folyadékot is veszíthet szervezetünk. A víz mellett a gyümölcsök, zöldségek is alkalmasak a folyadék megfelelő pótlására, ezek ugyanis a szervezet számára ugyan csak kis mennyiségben, de feltétlenül szükséges vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak.Szabi (26) és barátai hatodszor futnak neki egy Balaton-parti pihenésnek. Eddig legtöbbször már az indulás utáni órákban elverte egy eső a próbálkozásukat. – Legutóbb már elszakadt nálam a cérna, nem hittem el, hogy megint az időjárás miatt fut zátonyra a nyaralás. Most biztosra mentünk a csapattal, az összes meteorológiai előrejelzést átböngésztük, szinte vadásztunk a forróságra – mondta Szabi, aki azonnal szabadságot vett ki, hogy a Balatonra induljon a kánikula elől.

Hozzájuk hasonlóan sokan menekültek el az irodájukból és a munkahelyükről az ország különböző pontjairól. Hiába még a legmodernebb légkondicionált irodák is, a nyarat vízpart mellett kell tölteni: ha lehet, akár az egészet is – vallják a legtöbben.

Gábor (30), Fatime (23), Kriszti (24), Jani (28) egész évben keményen hajtottak, így nem bízták a véletlenre, hogy mikorra időzítsék a nyaralást. – Az ismerőseim szinte kivétel nélkül csalódott arccal tértek vissza a nyaralásból, a rossz idő sokakkal kibabrált. Alig vártam, hogy meghalljam végre a hírekben, hogy hőségriadót rendeljenek el. Melegben akartam nyaralni, de azért ez kicsit sok – mondta Jani, miközben letörölte az izzadságot a homlokáról. A csapat időjóslatát Fatime kutyája is segítette, aki jó előre jelezte, hogy komoly melegre kell számítani. – Még sehol sem lehetett hallani, hogy a héten hőség lesz, de Báró, a kutyám már jó előre jelezte. Napokig tompa volt, s inkább csak ivott, mint evett, ez biztos jele volt, hogy jó időt fogtunk ki – mondta Fatime.
Jó időt várnak a meteorológusok
A meteorológusok szerint is épp itt volt az ideje az igazi nyárnak, még ha túlságosan befűtöttek is. Az előrejelzés szerint a héten folytatódik a kánikulai meleg, hét végén enyhülés várható – csapadék sem lehetetlen –, majd a jövő héten tovább tart a nagy meleg. – Az átlagosnál valamivel hűvösebb és változatosabb hónapok után egy déli áramlásnak köszönhetően kánikula lesz, nem ritka a 35, 36, sőt 37 fokos meleg – mondta a Blikknek Véber István meteorológus, az RTL Klub időjósa. –Tartósan száraz lesz az idő, ami még előny is, hisz a felhőtlen éjszakákon jobban le tud hűlni a hőmérséklet, mint a júniusi csapadékos időjárásban tudott. Aki nyaralni készül, az a következő két hétben jól jár, igazi strandidő várható.

A nyaralóknak tehát kedvez az időjárás, de a városban, munkában izzadókban bizony felmerül, mivel érdemeltük ezt ki. – Valóban sokan úgy élik meg, mintha a júliusi kánikula kuriózum lenne, pedig nem az – mondta Pártai Lucia meteorológus. – Az eddigi medárdos, csapadékos idő után még későn is jött a csúcs, amit a nyaralók nagyon vártak. A kánikula most eltart egy darabig, egy hét végi kisebb enyhüléssel, de pontosan előre jelezni csak egy, másfél hétre lehet.

De mit várhatnak augusztusra azok, akik most nem jutnak le a vízpartra? – Hogy mit tudunk augusztusról? Hogy 31 napos lesz – mondta tréfásan Németh Lajos meteorológus. – Valóban kánikula jön, de azért a rekordokat nem döntjük meg. A július 14-i országos rekord 1931-ben volt Túrkevén, akkor 38,1 Celsiusfok volt, ez idén nem dőlt meg.

Hosszabb távú előrejelzésre névvel egyik meteorológus sem vállalkozott, de volt, aki név nélkül azt mondta: az esős nyárelő után augusztus közepéig több-kevesebb kihagyással igazi strandolásra alkalmas meleg várható.

Húsz perc alatt is leéghetünk
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint ma egész nap extrém erősségű UV-B sugárzás lesz Magyarország területén, ami fokozott óvatosságot követel meg. Az UV-sugárzás egy, a napból érkező hatás, amire bőrünk érzékenyen, gyakran leégéssel reagál. Itthon 7,5-es erősségű sugárzás felett adnak ki riasztást.

Az UV-indexet a lakosság könnyebb tájékoztatása érdekében dolgozták ki – magyarázta Tóth Zoltán meteorológus. – Tízes skálán fejezzük ki az adott UV-sugárzás erősségét, nálunk a legnagyobb érték eddig 9,4-es volt, de déli országokban, például Görögországban nem ritka, hogy tíz feletti értéket mérnek. A 7,5-ös képzeletbeli határérték azt jelenti, hogy afölött akár már 18-20 perc alatt is leéghet az ember, igaz, ez az egyéni érzékenységtől is függ.

Blikk

2009.07.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok