Itt a kerti partik ideje! Íme néhány kedvcsináló recept:
Paprikával sült harcsanyárs
Hozzávalók: 80 dkg harcsafilé, 2 db kaliforniai paprika, só. Körethez: 50 dkg friss spenót, 4 zsenge, idei zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj X Elkészítés: A halat sózzuk, és a paprikával együtt közel azonos nagyságú darabokra vágjuk. Nyársra fűzzük, parázs fölött 6-7 perc alatt készre sütjük. A spenótot fokhagymás vajon megfonnyasztjuk, a zellerszárat és a cikkekre vágott gumót sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítjük, megpároljuk vagy átsütjük.
Pulykamellcsíkok szalonnával
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 8 szelet füstölt szalonna, 1 cukkini, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, só, bors. Mártáshoz: 10 dkg kéksajt, 1 dl csontlé, 1 dl tejszín, cayenne-bors, 1 gerezd fokhagyma. Körethez: 8 szem paradicsom, tört tarka bors, 2 ek. mandulaszelet, olívaolaj, 1 tk. méz, friss bazsalikom X Elkészítés: A pulykamellszeleteket hosszú szeletekre daraboljuk (praktikus akkorára, mint egy szelet bacon szalonna), olívaolajjal megkenjük, fűszerezzük, az egyik oldalát szalonnával, a másik oldalát spárgahámozóval szelt vékony szelet cukkinivel borítjuk, majd nyársra húzzuk, és sütésig fóliában pihentetjük. Az apró darabokra vagdalt kéksajtot a csontlevessel és a tejszínnel összeforraljuk, habverővel simára keverjük, fűszerezzük, híg mártás sűrűségűre beforraljuk. A nyársakat rostélyon készre sütjük. A paradicsomokat tarka borsba mártjuk, a rostélyon hirtelen megsütjük, apróra vagdalt bazsalikomlevéllel meghintjük. Serpenyőben mézes olívaolajon mandulát pirítunk. Előmelegített tányérra, kis halmokba helyezzük a pirított mandulát, ráültetjük a fűszeres paradicsomokat, meglocsoljuk a sajtmártással, és a közepére halmozzuk a nyársakat.
Grillezett zöldség rizzsel
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 banán, 2 tk. olívaolaj, 1 mk. curry, 1 dl zöldségleves, 20 dkg cukkini, 20 db apró paradicsom, 5-6 szál bazsalikom X Elkészítés: A rizst sós vízben megfőzzük, megszórjuk curryvel, a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A banánt villával pürésítjük, s az olajon összepároljuk a hagymával, majd a zöldséglevessel felöntjük, végül elkeverjük a rizszsel. A nyársakhoz a cukkinit karikázzuk fel, majd a paradicsomokkal, bazsalikomlevelekkel felváltva feltűzzük, forró parázs fölött forgatva megsütjük.
blikk.hu