HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Ízvilág > Keverj szörpöt

t: 5298

Keverj szörpöt

Gondoltad volna, hogy akár egy hét végi kirándulás során is összegyűjtheted a zamatos szörpökhöz valót?

Csak kézbe kell venned egy kosarat, amelyet színültig tölthetsz illatos, friss virágokkal, termésekkel. Kaldeneker György szakács receptjeinek köszönhetően megtudhatod, hogy miből készíthetsz szinte ingyen, ráadásul egyszerűen és gyorsan igen finom szörpöket! Aki nem biztos a dolgában, fontos, hogy kérje szakember segítségét a növénygyűjtésnél!


Bodzavirágszörp

Hozzávalók: – 30-45 bodzavirágtányér, – 3 citrom, – 3 kg kristálycukor, – 30 szem citrompótló.

Elkészítése: Tegyük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. A virágokat nem kell megmosni, különben sok ízanyagot veszítünk el vele. Dobjuk bele a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd tegyünk a fazékra fedőt. Ezután legalább egy napig hagyjuk így ázni a bodzát. Másnap sűrű szövésű anyagon szűrjük át, a levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a citrompótlót, a cukrot, és forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, és miután jól lezártuk, tegyük száraz dunsztba (az üvegeket szorosan egymás mellé állítjuk, körbebugyoláljuk párnával, pokróccal, paplannal, hogy csak lassan hűljenek ki, így biztosan elpusztul minden benne lévő, esetleg romlást okozó mikroorganizmus). Hideg vízzel hígítva és egy friss mentalevéllel fogyaszthatjuk.

Blikk-tipp: Ugyanilyen mennyiség mellett a szörpöt cukor helyett azonos mennyiségű mézzel is készíthetjük.


Szamócaszörp

Hozzávalók: – 1 kg érett erdei szamóca, – 5 dl víz, – 60 dkg cukor, – fél citrom leve.

Elkészítése: Aprítsuk fel a megmosott és megtisztított szamócaszemeket, tegyük egy fazékba, és forraljuk fel vízzel. Főzzük három percig, és miután levesszük a tűzről, hagyjuk 10 percet állni. Kézi mixer segítségével pürésítsük, majd passzírozzuk át ritka szövésű vászonkendőn. Ízesítsük a levet citromlével, szórjuk hozzá a cukrot, és állandóan kevergetve forraljuk fel. Szedjük le a habot a tetejéről, majd még forrón töltsük fertőtlenített kis üvegekbe, zárjuk le jól, és állítsuk fejre legalább öt percre.

Blikk-tipp: Hideg, sötét helyen fél évig is eláll. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Akkor is ízletes még, ha hat hónapnál hosszabb ideig áll, de ekkor megbarnul.


Levendulaszirup

Hozzávalók: – 30 dkg cukor, – 10 ág levendulavirág, – fél citrom leve, – 5 dl víz.

Elkészítése: Öntsük a vizet egy fazékba, forraljuk legalább öt percig, amíg a cukros folyadék kissé besziruposodik, öntsük hozzá a citromlevet, majd vegyük le a tűzről. Tegyük a levendulaágakat egy jól zárható, széles szájú üvegbe, öntsük rá a még forró cukorszirupot. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni legalább pár napon keresztül, mielőtt használnánk belőle.

Blikk-tipp: Kitűnő krémek és fagylaltok ízesítésére, párolhatunk benne falatnyi darabokra vágott őszibarackot, körtét, almát vagy epret. Az elkészült és még forró muffinokat megcsorgatva bolondíthatjuk meg vele. Jól lezárva akár egy évig is használhatjuk.


blikk.hu

2009.05.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Levendulaszirup
Levendulaszirup
Bodzavirágszörp
Bodzavirágszörp

Legfrissebb magazinok