HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Ízvilág > Biológiai eredetű az édességek utáni vágy?

t: 4868

Biológiai eredetű az édességek utáni vágy?

Minden szülő tudja, hogy a kisgyermekek imádják az édességet. A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ez az édességek iránti fokozott vágy bizonyos esetekben biológiai eredetű, és a gyermekek növekedési folyamataihoz köthető.

"Teljesen logikus, hogy összefüggés van a fejlődési folyamatok és a fokozott kalóriaigény között - nyilatkozta Dr. Danielle Reed genetikus

- A gyermekek biológiailag az édességek szeretetére vannak programozva, hiszen így tudják biztosítani a fejlődésükhöz szükséges kalóriamennyiséget."

A felnőttekhez képest a gyermekek valóban sokkal jobban kedvelik az édes ízeket, de ez a jellemző a kamaszkorban szinte teljesen eltűnik. A Washington Egyetem kutatói a mostani felmérésük során összesen 143, 11 és 15 év közötti gyermeket vizsgáltak meg.

Eredményeik szerint az édesszájúság a fejlődési és növekedési folyamatokhoz köthető és amint a fizikai fejlődés befejeződik, az édességek iránti vágy is csökken. Szenzorális ízlelési tesztek utána gyermekeket két csoportba osztották az édességek iránti fogékonyságuk szerint: a nagyon és a kevésbé édesszájúak csoportjába. A kevésbé édesszájúak esetében a csontnövekedéshez köthető egyik biomarker (egyes típusú kollagén N-teleopeptid; NTx) koncentrációja is alacsonyabb volt.

"Amikor a csontnövekedés befejeződik, az édesség iránti vágy is csökken - nyilatkozta Dr. Reed - Ez egyértelmű bizonyíték az édesszájúság és a fizikai fejlődés kapcsolatára gyermekek esetében."

eletmod.hu

2009.03.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok