HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Takarékosan, okosan fűtsük otthonunkat

t: 10729

Takarékosan, okosan fűtsük otthonunkat

Már javában tapossuk a telet és a vele járó fűtési szezont. Érdemes még azzal foglalkoznunk, hogy valahogy spóroljunk, takarékoskodjunk a gázzal, fűtéssel? A válasz határozottan: igen! Számolgassunk, hogy milyen eszközzel érdemes fűteni? Igen!

Az elmúlt hónapban tesztelt az Ötlet Mozaik stábja. A teszt középpontjában egy gázfűtéses konvektor és egy elektromos hősugárzó állt. Az összehasonlítás lényege az volt, hogy megtudjuk melyik eszközzel érdemes fűtenünk. Melyik a gazdaságosabb, olcsóbb, takarékosabb? A tesztelés során meglepő eredményeket tapasztaltunk, bár már most hangsúlyozzuk, hogy ez házanként, lakásonként eltérhet, hiszen a fűtésben szerepet játszik az adott fűtőtest állapota, a lakás fekvése vagy szigetelése.

Nos, a mellékes befolyásoló tényezőket elhagyva vágjunk is bele. Egy hónapon keresztül két közel azonos méretű szobát fűtöttünk eltérő módon. Az egyikben a gázkonvektor ment, míg a másikban egy hősugárzóval fűtöttük a szobát. A gázkonvektoros szobában délután 16 órától kezdtünk fűteni, addig csak az őrláng égett, hiszen a lakóink nem tartózkodtak otthon. Éjszakára újból le lett kapcsolva a fűtőtest, így reggelre lehűlt a szoba hőmérséklete 19-20 celsius fokra. Ez pont ideális hőmérséklet éjszakára. A gázkonvektor tehát napi 6-7 órát ment és a gázóra bizony forgott rendesen. Így naponta elhasználtunk 3 köbméter gázt, csak a fűtésre. Ez harminc napra vetítve 90 köbméter gáz, ami a mai piaci áron 12960 Ft. Napi szinten pedig 432 Ft, ami hat-hét óra fűtést jelent.

A hősugárzó esetében meglepő eredményt kaptunk. A 700 Watt-os kisgép óránként 0,7 Kw áramot használt fel, hogy ugyanúgy elérje a kellemes 20-22 Celsius fokos szobahőmérsékletet. A hősugárzó ugyanolyan paraméterek mellett működött, mint a gázkonvektor, vagyis napi 6-7 órát működött. A hősugárzó hét óra alatt 4,9 Kw áramot fogyasztott, ami piaci áron 235 Ft fűtési költséget jelent. Egy hónapra kiszámolva pedig 7056 Ft-ot költünk így a szoba fűtésére.

A gázkonvektoros és hősugárzós fűtésmód között tehát 5904 Ft a különbség, ami számottevő eredmény. Főleg, ha beleszámoljuk, hogy ez csak egy szoba fűtése. Így a többi fűtött helyiségen is van mit spórolnunk, takarékoskodnunk.

otletmozaik.hu

2009.01.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok