Fügetorta
Hozzávalók: 30 dkg aszalt füge, 10 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 8 dkg vaj, fél citrom, fél csomag sütőpor.
Elkészítés: A cukor háromnegyed részéből kevés vízzel készítsünk karamellt, és öntsük egy közepes tortaforma aljába. Felezzük el a fügéket, és a belsejükkel lefelé tegyük a karamellbe. A vajat a maradék cukorral keverjük habosra, dolgozzuk hozzá a tojásokat, apránként szórjuk bele a sütőporral és dióval összekevert lisztet, valamint a citromhéjat. Öntsük a tésztát a karamellel körbeöntött formába, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 50 percig süssük. A sütőből kivéve azonnal borítsuk tányérra.
Csirkével töltött bagett
Hozzávalók: 1 db bagett, 3 ek. tej, 3 ek. vaj, 25 dkg darált főtt csirkehús, 1 db piros kaliforniai paprika, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 15 dkg reszelt sajt, friss kakukkfű, só, bors.
Elkészítés: A bagettet hosszában félbevágjuk, belsejét kivájjuk. A kenyérbelet összekeverjük a darált, főtt csirkehússal, a vajjal, a finomra vágott póré- és fokhagymával, a tojással és a reszelt sajttal, majd hozzáadjuk a tejet. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Az így kapott masszával megtöltjük a félbevágott bagettet, a töltelékre tesszük a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, rátesszük a bagett tetejét, becsavarjuk alufóliába, és 170 fokos sütőben készre sütjük.
FŰSZERTIPP
A magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termelik, és az egész világban nagyon kedvelik kiváló minősége és különleges ízjavító hatása miatt. Hatóanyagai vértisztító, vérnyomáscsökkentő, csíraölő hatásúak. Jótékonyan hatnak a pattanásos bőrre, és csökkentik a vér koleszterinszintjét. Kellemetlen szagát csökkenthetjük, ha megiszunk egy pohár tejet, vagy elrágunk egy-két szem kávészemet.
Blikk