HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Amerika > Elkészült a Capitolium föld alatti látogatóközpontja

t: 5185

Elkészült a Capitolium föld alatti látogatóközpontja

Washington - Három év késéssel és a tervezettnél 360 millió dollárral drágábban, de megépült a washingtoni Capitolium föld alatti látogatóközpontja. A korszerű létesítmény, amely a legnagyobb beruházás az amerikai törvényhozás két évszázados történetében, december 2-án nyílt meg a nagyközönség előtt. Pontosan 145 évvel azután avatják fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy szabadságszobrot, amivel hivatalosan befejeződött a Kongresszus épületének 1793 óta tartó építése, bővítése.

"Végre elkészült" - lelkendezett szerkesztőségi cikkében a The Washington Post, amely megjegyezte: a központ pompás bejáratot kínál az amerikai demokrácia egyik legnagyszerűbb működő emlékművéhez.

A látogatóközpont megépítésének terve már a 1970-es években felmerült, majd a többszöri módosítás után 2001 őszére tűzték ki a beruházás kezdetét. A szeptemberi terrortámadások azonban további biztonsági változtatásokat tettek szükségessé: egyebek mellett két alagutat is terveztek a létesítményhez, az egyiken, amelyik a közeli Kongresszusi Könyvtár épületével köti össze a Capitoliumot, teherautóval is lehet közlekedni.

Az eredeti tervek szerint 2005 decemberére elkészülő épületnek 265 millió dollár lett volna a végső költségvetése. Ehelyett 621 millió dollárból épült meg, a Kongresszus keleti oldalán, tehát az épület háta mögött. Az 54 ezer négyzetméter területű központ a földfelszín alá került, hogy még csak véletlenül se zavarja a Capitolium eredeti, Frederick Law Olmsted tájépítész által 1874-ben megálmodott látképét.

Az amerikai törvényhozás épületét évente több mint 3 millióan látogatják. A turisták mostantól fogva mire a létesítményen áthaladva elérik a Capitoliumot, megismerkedhetnek az épület 234 éves történetével és érdekességeivel. Több tárgyi emlékeket is kiállítottak, például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, amelyben beszámol a britek feletti 1781-es döntő győzelemről Yorktownnál. Látható Roosevelt híres "Gyalázat napja" beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után, 1941. december 7-én mondott, vagy Kennedynek a Hold-utazással kapcsolatos indítványa. Kiállították azt a ravatalt is, amelyet eredetileg Abraham Lincoln érckoporsójához építettek, és később Kennedy és Reagan elnök felravatalozásakor is használtak a kupolacsarnokban. A központban 250 fős moziterem működik, ahol filmeket vetítenek a Capitolium történetéről, a látogatók ezenkívül szemügyre vehetik a szenátus és a képviselőház makettjét és megtapogathatják a híres dóm 3,3 méter magas modelljét.


utazunk.com

2009.01.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok