Kezdődhet a nagy bevásárlás! (december 1-7)
Készítsük el az ajándéklistát, kezdjük meg az ünnepi készülődést! Ha még eddig nem tettük meg, gondoljuk végig, kinek milyen ajándékot szánunk, s vásárolgassunk, hogy elkerüljük az egyre növekvő tumultust az áruházakban. A csokimikulásokról se feledkezzünk meg!
Tervezzük meg a menüt, vegyük meg a hozzávalókat! Írjuk össze és számoljuk ki, melyik élelmiszerből, fűszerből mennyire lesz szükségünk. Sokat spórolhatunk, ha tervszerűen vásárolunk!
Legyünk túl a takarítás nehezén, tegyük rendbe a fürdőszobát, s természetesen a konyhát, hiszen az elkövetkezendő napokban igazi „nagyüzem” várható a családi tűzhely körül.
Sürgölődjünk a konyhában! (december 8-14)
Készítsük elő a süteményekhez valókat! Pucoljunk mandulát, daráljuk le a diót, a mákot, felhasználásig tegyük be a fagyasztóba.
Süssünk mézeskalácsot! Ennek a süteménynek az elkészítését már most elvégezhetjük, egyrészt lesz ideje megpuhulni, mire itt az ünnep, másrészt addig is felhasználhatunk belőle díszítésre otthon vagy a csomagolás során. A jól sikerülteket pedig még ajándékba is adhatjuk.
A húsféléket is előkészíthetjük, fűszerezhetjük, be is tölthetjük, vagy panírozhatjuk, s így tehetjük el a mélyhűtőbe.
Keressük fel a kozmetikusunkat, fodrászunkat, ellenőrizzük az ünnepi öltözékeket.
Ez a karácsonyi kellékek hete (december 15-21)
Csomagoljuk be az ajándékokat! Vegyük meg a hozzávaló papírt, szalagokat, apró díszeket s az üdvözlőkártyákat, írjuk meg, s adjuk fel a karácsonyi képeslapokat is.
Ellenőrizzük a karácsonyfadíszeket, az égőket, fűzzük vagy tűzzük fel akasztóira a szaloncukrokat is. Keressük meg a fenyőtalpat.
Válasszunk fenyőt! Ha vágott fácskát vásárolunk, állítsuk 24-éig egy vödör vízbe, vagy tekerjük nedves papírba, s tegyük hűvös helyre.
A hét végén elvégezhetjük az utolsó nagymosást is, feltehetjük a friss függönyöket és ágyneműt.
Örüljünk együtt a szeretteinkkel! (december 22-28)
Mossuk át a karácsonyi étkészletet, vasaljuk ki a terítőt, vegyük elő a szalvétákat, tervezzük meg az asztaldíszt is.
Ha ügyesek voltunk, az utolsó napokra szinte csak a frissen sültekkel, főttekkel kapcsolatos teendők maradnak hátra, így még ha el is felejtettünk valami apróságot, lesz bőven időnk, hogy pótoljuk azt.
blikk.hu