A kerttel, erkéllyel, terasszal rendelkezőket ilyentájt már elfogja az izgalom: ültessünk virágot! A naposabb részeken az évelő növények már éledeznek, ám az egynyári növények helyére most kell valamit elvetni. Ma még kevesen gondolnak azonban arra, hogy a szép és illatos virágok mellé, vagy egy részük helyett gyógynövényeket neveljenek, akár a virágládában is! Pedig ezek között is van számos olyan, mely kellemes illattal is rendelkezik, sőt nem csupán gyógyitalok készítéséhez használható, hanem friss fűszernövényként ízesítheti ételeinket, vitamin és ásványanyag tartalmuk is sokkal jobban hasznosul ily módon, mint a szárított fűszerekkel. Ma már szinte minden gyógy- illetve fűszernövény magja beszerezhető, és otthon is jól termeszthető. Néhány tipp olyan növényekről, melyekről nem is gondolnánk, hogy gyógyhatásúak, s ráadásul otthon is jól nevelhetők.
Az olasz konyha kedvelt fűszere az oregánó, vagy más néven szurokfű. De kevesen tudják, hogy gyógynövényként is kiváló. A növénynek csak a leveles és virágos szárait használják gyógyításra. Nagyon sokoldalú gyógynövény.
Emésztésfokozó, tonizáló, köptető, valamint a köhögést, az emésztési zavarokat, a torokfájást és a gyomorbántalmakat is elmulasztja. Fertőzésgátló leveleit fogfájás enyhítésére rágják, de fürdők, borogatások gyakori adalékai is.
Sokan gyomnövénynek tekintik, s irtják kertjükből, pedig fontos gyógynövény a pongyola pitypang, népi nevén gyermekláncfű. Az egész növény, még a gyökere is gyógyító hatású. Főzete vértisztító, vizelethajtó hatású. Gyökerét gyakran megőrlik, és kávépótlónak használják. A gyermekláncfű serkenti az emésztést, erősítő hatású, a keserű anyagai pedig serkentőleg hatnak a májra, valamint az epehólyag és hasnyálmirigy működésére. A pitypang minden idők legismertebb salátának gyűjtött növénye. Levelei nagyon egészségesek, tavaszi tisztítókúrához is gyakran fogyasztják őket, kesernyés ízük ellenére. A fürdővízhez adott friss levelei tisztítják a bőrt.
A borsikafű, vagy más néven csombor régi magyar fűszer- és gyógynövény. A növény levelei fűszerezéskor emésztésserkentő hatással bírnak. Főzetével rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat.
Gyakran használják fűszerezésre, és napjainkban megint kezdik felfedezni az izsóp gyógyhatását, mely leveleiben és virágzó részeiben rejlik. Értékes köptetőszer, vízben főzött virágzó részeivel pedig torokfájást kezelnek, de gyógyítanak vele égéseket és csípéseket is.
Aki mindent tudni szeretne a gyógy- és fűszernövényekről, azoknak jó szívvel ajánlom a "Természet füvészkertje" és a "Gyógyító természet" című könyveket, melyekből nem csupán élettani hatásukat, fűszerezési praktikákat, hanem természetesen ültetési, gondozási igényeiket is megismerhetik.
(forrás: Extraprofit Network)