HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Ízvilág > Különleges desszertek

t: 3569

Különleges desszertek

Ha igazán különleges édességgel szeretnéd meglepni a családodat, akkor a tuttifruttiparfé, a boros rétes vagy a krémsajtos gyümölcssaláta receptje most éppen kapóra jöhet. Jó étvágyat kívánunk!


Boros kelt rétes

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 5 dl tej, 10+5 dkg vaj, 5 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só A töltelékhez: 6 dl édes bor, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 10-15 dkg cukor ízlés szerint, 10 dkg mazsola, 2 dl nagyon sűrű tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 4 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só

Előkészítés: 10 dkg vajat keverjünk habosra a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót is. Kelesztés nélkül dolgozzuk össze a liszttel és a tejjel. A tésztát tegyük lisztezett tálba. Tiszta konyharuhával takarjuk le, langyos helyen kelesszük a duplájára. Közben a töltelékhez vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd ráöntjük a bort, és hozzáadjuk a mazsolát. 10 percig hagyjuk ázni, majd a fűszerekkel, a cukorral, a tejföllel és a felvert tojásokkal is keverjük össze.

Elkészítés: A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak lehetséges, majd a megolvasztott 5 dkg vajjal az egész felületét kenjük be. Néhány perc múlva kenjük rá a boros-tojásos tölteléket, és göngyöljük össze. A hosszú rétesrudat U alakúra formázva rakjuk egy nagy tepsibe, és egy órán keresztül hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütjük. Akkor szeleteljük fel, ha kihűlt.



Krémsajtos déligyümölcs-saláta

Hozzávalók: 1 kg nyers déligyümölcs (narancs, banán, mandarin), 2 dl narancslé, 1 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál reszelt citrom- vagy narancshéj A mártáshoz: 2 dl tejföl, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 citrom leve és reszelt héja, 3-4 evőkanál porcukor, csipetnyi só

Előkészítés: Keverjük a narancslébe a reszelt héjat és a zselatinport, majd kevergetés közben melegítsük langyosra. Hagyjuk, hogy majdnem kihűljön, ezután öntsük bögrébe, és tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Közben mossuk meg a gyümölcsöket, hámozzuk meg, daraboljuk fel, rakjuk egy nagy kompótostálba, és adjunk hozzá kevés cukrot és citromlevet. Fedjük le, és rakjuk a hűtőszekrénybe.

Elkészítés: Keverjük simára a krémsajtot a tejföllel, sózzuk meg, majd ízesítsük annyi porcukorral, hogy csak kellemesen legyen édes. Ezt is hűtsük le. Tálalás előtt a narancslézselét recés késsel vágjuk apróra, keverjük össze a gyümölccsel, és adagokra osztva locsoljuk meg a krémsajtos mártással.



Tuttifruttiparfé

Hozzávalók: 4 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 5-5 dkg mazsola és étcsokoládé, 2-2 evőkanál rum és cukrozott gyümölcs, 1 evőkanál cukrozott narancshéj, 1 zacskó vaníliás cukor, a díszítéshez tejszínhab, gyümölcs, csokoládé

Előkészítés: a mazsolát mossuk meg a parfé készítése előtti napon, megöntözzük a rummal, majd letakarjuk. Az összes cukrozott gyümölcsöt a csokoládéval együtt picire daraboljuk.

Elkészítés: A tejszínből kemény habot verünk, a cukrot, a vaníliás cukrot és az összes darabos ízesítőanyagot, mazsolát óvatosan beleforgatjuk. Kibélelünk egy kuglóf- vagy őzgerincformát folpack fóliával, és belesimítjuk a parfémasszát. Megütögetjük egy kissé az alját, hogy a massza jól kitöltse a formát, így nem marad levegő benne. A tetejét is befedjük fóliával, majd a mélyhűtőbe tesszük. Minél magasabb a forma, annál hosszabb ideig tart, míg megfagy. Tálalás előtt a formát borítsuk egy tálra, húzzuk le róla a folpackot, és díszítsük fel.


blikk.hu

2008.05.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok