Megdöbbentő felfedezést tettek a montpellier-i egyetem kutatói, akik tesztjeik alapján kijelentették: a nyers gyümölcsöknél sokkal egészségesebb hatással vannak az emberi szervezetre a gyümölcslevek.
Az eredmény a professzorok szerint eddig azért nem derült ki, mert ugyan az emberek a gyümölcsöt többnyire feldolgozva fogyasztják, a tudósok általában nyers állapotban vizsgálják. A franciák hörcsögökön tesztelve bizonyították be igazukat, miszerint a feldolgozás közben javul a vizsgált ételek egészségre jótékony hatása.
A kutatók hörcsögök egy csoportját etették szőlővel, almával, a másik csapatnak érelmeszesedést elősegítő étrendet állítottak össze, amely négy pohár gyümölcslének felelt meg. A nyerset evő hörcsögökhöz képest a gyümölcsöt vagy dzsúszt fogyasztó állatoknál alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje.
A kutatás arra enged következtetni, hogy az ételben lévő fenolok mennyisége egyenes arányban áll e vegyületek antioxidáns hatásával.
blikk.hu