HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Multimédia > HDMI vagy DisplayPort?

t: 6927

HDMI vagy DisplayPort?

Újabb formátumháború készülődik a számítógépiparban: nagy kérdés, hogy a következőgenerációs monitorok esetében melyik technológiát részesítik előnyben a gyártók: a HDMI-t vagy a DisplayPortot? A HDMI-technológiát alkalmazó gyártóknak készülékenként 4 cent jogdíjat kell fizetniük a csatoló beépítése miatt. Néhány vállalat ennek nem örül, ezért újabb formátumháború van készülőben.

A számítógépvilágban mindig is nagy figyelmet kaptak a formátumháborúk, amelyből nem jöhet ki minden fél győztesen. A HD DVD az elmúlt hónapokban például végleg elbukott a Blu-ray-jel szemben. Azonban hamarosan újabb rivalizálás veheti kezdetét a piacon: HDMI vagy DisplayPort legyen a jövő monitorain?

Anno még a megszokott kék színű VGA-kábellel csatlakoztattuk monitorunkat a PC videókártyájához, később pedig jött a nagyobb, szélesebb, fehér színű csatlakozó, a DVI-szabvány. Amennyiben a felhasználók ezt választották, a digitális kimenet előnyeit élvezhették, és sokkalta szebb képet figyelhettek a kijelzőjükön.

A DVI ideje azonban úgy tűnik lejárt, és elérkezett az idő, hogy felváltsa az utód. De melyik? A DisplayPortról már 2005-ben is hallhattunk, azóta pedig több videókártya esetében is kiderült, hogy rendelkezik majd ilyen kimenettel. A nagy rivális azonban a HDMI, amely gyakorlatilag minden HDTV-n ott van. A számítógépiparban nagyon igyekeznek, hogy a HDMI legyen a következőgenerációs monitorok sztenderd interfésze.

Az ilyen technológiát a készülékeikbe építő gyártóknak azonban eszközönként 4 cent jogdíjat kell fizetniük a technológia alkalmazásáért. Egyes vállalatoknak, így többek között a Dellnek ez nem tetszik, ezért egy jogdíjmentes ellenfelet támogat: a DisplayPortot.

Egyes szakértők szerint ez a formátumháború egyébiránt már most eldőlt, hiszen a HDMI-csatlakozó majdnem minden HDTV-n megtalálható, és jóval elterjedtebb a DisplayPortnál. Ráadásul hiába lenne egy monitornak HDMI-és DisplayPort-csatlakozója is egyszerre, egy idő után ez jóval többe kerülne a korábban emlegetett darabonkénti 4 centnél.

Vajon a DisplayPort is beáll majd a Betamax és a Lotus Magellan mögött a jó ötletek sorába, amelyek aztán soha nem lettek elterjedtek? Ez a közeljövőben biztosan kiderül.

Addig is azonban használjuk számítógépünkhöz a lehető legjobb minőségű kábelt, tehát ha a monitorunk és videókártyánk is kezeli a DVI-interfészt, akkor áldozzunk egy ilyen kábelre, és ne a VGA-t használjuk. Ha pedig esetleg gépfelújítás előtt állunk, jól válasszuk meg új kijelzőnket és új videóvezérlőnket egyaránt; és persze ne felejtkezzünk el a kellő driverfrissítésekről sem.

pcworld.hu

2008.04.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok