Mivel a tavasz miatt most mindenki tisztít és frissít, valamint kalóriákat ignorál, itt egy édesség recept, amely beilleszthető a diétába. Csak egészséges hozzávalókból készül.
Amióta kisütött a Nap és itt a tavasz, egyre többször hallhatunk a tisztító- és fogyókúrákról. Van, aki arra esküszik, hogy szét kell választani a szénhidrát és fehérje fogyasztást, akad, aki nem fogyni akar, csak egészségesebben élni és ezért nem fogyaszt fehér lisztet, fehér cukrot és a húsból is igen válogatósan kér csak. Ha ilyenkor szeretnénk összedobni valami finom diós-csokis süteményt, a kúrázók máris húzzák a szájukat, hogy ők azt most nem ehetnek, legyen valami más. Mert persze diéta ide vagy oda, azért ha lehet a sütizésről ők sem mondanának le. Érthető egyébként, stresszes világunkban délután kettő és négy között mindenkinek jár egy falat édesség. Ha már a munkában szundikálni nem lehet.
Mi mást lehetne ilyenkor tenni, mint nekiállni elgondolni egy olyan süteményt, amelyet – no persze kellő önkontroll mellett – a méregtelenítők és fogyni vágyók is fogyaszthatnak. Első blikkre legyen muffin, mert a tepsiben sült egész süteményeknél mindig fennáll a veszély, hogy a „na jó, csak még ezt a vékonykát itt levágom magamnak” gondolat mentén túl eszi magát a fogyasztó. Viszont a muffint jól be lehet osztani, minden nap csak egy és kész. A következőbe már nem kezdünk bele.
Aztán szempont volt még, hogy édes legyen, de persze kevés cukrot tartalmazzon. Az ízes-édes érzés legjobb elérési módja, ha alaposan fűszerezzük a süteményt, illetve a cukron kívül gyümölcsöt is teszünk hozzá, így kevésbé hiányzik a tömény édes íz. Ez is megvolt hát, már csak azt kellett kigondolni, hogy a fehér liszt helyett mit használjunk. A választás teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre eshet, mert ennek lényegesen jobbak az élettani hatásai, mint a sima búza fehér lisztjének. Ráadásul magasabb sikértatalma miatt némileg kevesebb is elegendő a sütihez.
Készen áll hát a terv, innentől pont olyan gyorsan készül a süti, mint minden más muffin.
Így készül
A muffinkészítés szabályai szerint külön keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd fakanállal alaposan összekutyulunk mindent mindennel, és már süthetjük is.
15 deka teljeskiőrlésű tönkölybúza lisztet elkeverünk tíz deka barna nádcukorral, fél csomag sütőporral, csipet sóval, fahéjjal, egy nagy citrom lereszelt héjával, valamint öt dekányi durvára őrölt dióval. Nyolc deka vajat alaposan kikeverünk három egész tojással és összevegyítjük a száraz anyagokkal. Hozzádolgozunk fakanállal két termetes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát, és az egészet jól elkeverjük.
Kivajazott muffin sütőbe adagoljuk két kanál segítségével – nem kell bele a papír bélés, mert bár nagyon csinos, de teljesen felesleges szaporítani a szemetet – és mindegyik tetejére egy fél diót helyezünk. 200 fokon húsz perc alatt megsül.
blikk.hu