HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Sport, fitness > Így leszel mindig fitt

t: 5812

Így leszel mindig fitt

Azt, hogy a rendszeres mozgás mennyire fontos egészségünk megőrzésében, már mindannyian tudjuk. Sokan vagyunk mégis, akik még nem találtuk meg azt a sportot, amelyet hosszú távon is szívesen űznénk, s ezért vagy el sem kezdtük, vagy idővel elhagytuk az edzéseket. Pedig ma már számos lehetőség kínálkozik arra, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő és neki tetsző mozgást. Borsodi Balázs aerobik-mesteredző segítségével, most néhány olyan edzésformát mutatunk be, amelyeket jövő szombaton, a Fitbalance Egészség és Életmód Napon akár te is kipróbálhatsz.

Aerobik

• A szó eredeti jelentése: oxigénnel, mára azonban gyűjtőfogalommá vált, s olyan edzést értünk alatta, ahol az oxigénfelvétel fokozott, és az edzés hosszabb időn keresztül végzett folyamatos mozgás. A különböző kondicionáló, alakformáló, zsírégető tornáknak az elmúlt években rengeteg irányzata született, így fiatalok és idősebbek, a jobb kondiban lévők és a kevésbé sportosak is megtalálhatják köztük a számukra megfelelőt.

• A dance-aerobik különböző stílusú táncok elemeit ötvözi az aerobik alaplépéseivel. A kezdők számára is könnyen követhető és végrehajtható gyakorlatokból összeállított órák bár lendületesek, pörgősek, így egyben jó szórakozást is a tökéletes zsírégetés mellett. Minden korosztálynak ajánlott.

• A bokszaerobik szintén mindenki számára egyszerűen követhető, s különösen az állóképességet javító edzésekből áll. Az ütésekkel és rúgásokkal kombinált óra kifejezetten azoknak ajánlott, akik a keményebb, gyorsabb mozgásokat és gyakorlatokat keresik. Kortól és edzettségtől függetlenül bárki megpróbálhatja.

• A stepaerobik szteplépcső (alacsonyabb, zsámolyszerű eszköz) segítségével végzett, koreografált gyakorlatsor. Itt a folyamatos fel- és lelépések már komolyabb munkát jelentenek mindenki számára, s a mozgássorok is valamivel összetettebbek. A zsírégetésen túl segít az izmok formálásában, építésében, különösen a farés a lábizmok teljes egészén. Gyakorlottabbaknak javasolt.

Wellness

A wellbeing (jó közérzet) és a fitnesz (jó kondíció) szavakból alkotott új kifejezés több mint ötven éve született, jelentése pedig, hogy „érezd jól magad”. Valójában olyan életformát takar, amely a testi, lelki kiegyensúlyozottságra törekszik, s amelynek egyaránt része a rendszeres mozgás, a tudatos táplálkozás, a stresszoldás, a lazítás is. Utóbbi kettőt szolgálja a nálunk még újdonságnak számító BodyART mozgás rendszere: a jóga alapjaira épül, nyújtógyakorlatokat és speciális légzéstechnikákat alkalmaz. Segítségével a rövidülésre hajlamos izmok visszanyerik rugalmasságukat , feszesebbé válnak. Mozgékonyabbá és hajlékonyabbá teszi testünket, s edzések után izmaink regenerálódását is meggyorsítja. Rendszeres gyakorlása mindenki számára javasolható.

Spinning

Azoknak, akik jó kondíciójuk megszerzéséhez szívesebben választanák a kerékpározást, ugyanakkor szívesen edzenének „csapatban”, hozzáértő oktató irányítása mellett, s az időjárástól sem függve, a spinning a megoldás. A speciális „teremkerékpár” nemcsak arra ad lehetőséget, hogy különböző fokozatban tekerjünk rajta, de zene mellett egyéb, az órákat változatossá tévő gyakorlatok is végezhetők a segítségével. Növeli az állóképességet, javítja a keringést, formálja, de nem növeli a comb- és a farizmokat. Bárki által könnyedén végezhető, azoknak is ajánlott, akik ízületeiket kímélve szeretnének jobb kondíciót elérni.

blikk.hu

2008.04.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok