HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Életforma > Romantika pasi szemmel

t: 5336

Romantika pasi szemmel

Neveltetés és gusztus függvénye, hogy ki mit tart romantikusnak, de manapság a művészettörténészek legnagyobb bánatára a romantika elsősorban szívügyi fogalommá deformálódott. Viszont, ha romantika nélkül kellett volna felnőnie a civilizációnknak, akkor olyan tényezők maradtak volna ki a köztudatunkból, mint a szabadversenyes kapitalizmus, a nemzetállamok, az alkotmányos demokráciák, a különféle polgári forradalmak.

Romantika nélkül mit érek én

Ha nincs romantika, akkor nincs Marseilles, vagy Talpra magyar, nincsenek regényes kalandorok, szerelmes hőstenorok, nincs idilli szex, és érzelmes világfájdalom. Egy romantikamentes világban nincsenek szerelmes virágcsokorba rejtett üdvözlőkártyák, vagy az egyetlen ablaka alatti késő éji szerenádok, és nincsen Valentin-nap sem. Egy romantikátlan Földön kimaradnak a mozifilmekből a szerelmi románcokat bemutató boldogságmontázsok, és nem hirdetnek romantikus alkatú hirdetők a társkereső rovatokban. És nem lennének emosok sem.

Legutóbb a XIX. században diktálták az érzelmek a kor stílusát. Amikor is egy emberként lázadtak fel az érzelemvezéreltek az értelem ellen, és legalább kétféle emós létezett. Voltak optimista és pesszimista emósok. Európa keleti felében éltek a jókedvűek, akik még reménykedtek, és lánglelkűek voltak, és forradalmi hevületben örültek az életüknek. A nyugati emósok voltak a rosszkedvűek. Ők már elvesztették az ideáikat, kiábrándultak a romantikus eszményekből, csalódtak a forradalmakban, és kevésbé fokozottan fejezték ki az életérzéseiket.

A mai emosok inkább a régi nyugatiakra hajaznak. Igaz ez akkor is, ha metroszexuális, szembelógóhajú, szomorútartásban járó tinédzserek szuicidszettel a hónuk alatt várják a megváltást és ábrándulnak bele a felnőttkorukba. Egy igazi emo legalább annyira háborgó lelkű, reményvesztett, csalódott, potenciális öngyilkos, mint Petőfi Sándor lett volna, ha megéri a Haynau-korszakot.

Romantikázás

Közhely, hogy a csajok érzelemvezéreltek, de alap, hogy egy csaj gyakrabban tud megmagyarázhatatlanul rosszkedvű lenni, mint egy pasi. Az is alap, hogy egy nő mindig jobban tud szeretni, gyűlölni, szomorkodni, örülni, bátran viselkedni, félni ésatöbbi, mint egy férfi. És inkább a csajok igénylik a romantikázást.

A romantikázás nem velünk született képesség, nem evidens, mint a szív vagy a máj, vagy a hormonháztartás, hanem hála a Föld szórakoztatóipari vállalkozásainak, sokkal inkább az elmúlt évtizedekben kialakult időtöltés. A romantikázás társas tevékenység, és leginkább a szerelmesek játsszák. A romantikázásra a mindennapi élet szürkeségéből való kiruccanásnak az ígérete, az ábrándozás, a szentimentalizmus lehetősége, és a vágyálmok jellemzőek.

A romantika vajon mi

Lehet egy kedves szó, egy mauritiusi esküvő, vagy meghitt gyertyafényes vacsora egy lovagkori vár ebédlőjében, de a résztvevő felek általában tisztában vannak a szabályokkal, és szívesen álltatják magukat romantikusan. Bár semmi köze a fajfennmaradáshoz, de a romantikázás alapfűszere az érzelmi életünknek. Bájos játék, amelynek semmi értelme. A pasik többnyire funkcionálisan folyamodnak a romantikához segítségért, aminek gyakran szex az eredménye, és ezzel a csajok is tisztában vannak.

Annak ellenére, hogy legjobb tudomásom szerint még nem született érzelemmentes ember a Földön, egy funkcionális romantikázó abban biztosan különbözik egy igazi emótól, hogy nem lelkiismereti, hanem praktikus okokból alkalmazza az érzelmeit. És bár egy igazi emo nem feltétlenül robbant ki forradalmat, de biztos, hogy sír, még akkor is, ha fiú.

Blikk

2008.03.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok