HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Most akkor együnk csokit, vagy ne?

t: 1603

Most akkor együnk csokit, vagy ne?

Szívünknek igenis szüksége van a csokoládéra – ezt állapították meg a nyugat-ausztráliai orvosi és farmakológiai egyetem kutatói. Mivel magyarázzák mindezt? A benne lévő flavoniod nevű összetevő segít megőrizni az erek rugalmasságát, megkönnyíti a vér áramlását, még a legszűkebb hajszálerekben is. Emiatt csökken a vérrögképződés és a szívinfarktus kockázata. Rossz hír viszont, hogy ami jó a szívnek, az rossz a csontoknak: a napi rendszeres, túlzott nassolás ugyanis blokkolja szervezetünkben a kalcium felszívódását, ettől pedig gyengébbek, vékonyabbak lesznek a csontjaink.

Nem ez az első eset, hogy tudósok megállapítják, miért érdemes csokit enni, majd rögtön kiderül az is, miért nem ajánlott. Most akkor mit tegyünk?

– Hetente 1-2 alkalommal együnk meg ebéd után 20-25 gramm csokoládét. A legjobb az étcsoki, mert abban több az antioxidáns, amely véd a szív- és érrendszeri, a trombózisos és a rákos megbetegedésektől is. Azonban a túlzott fogyasztása elhízáshoz, emiatt szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve a cukorbajhoz vezethet – mondta Györki Niké diabetikus, aki semmiképp sem száműzné teljesen étrendünkből a csokit, de mindenképp mértékletességre int. Azt mondja, ha az agyunknak hirtelen energiára van szüksége, nyugodtan majszoljunk el egy-egy szeletet. Ebben egyetért vele Kiszely Márta pszichológus is, aki szerelmi bánat és rosszkedv űzésére is ajánlja a barna édességet.

– Felszabadítja az endorfint, azaz a boldogsághormont. A csoki egyik vegyülete az agynak ugyanarra a részére hat, mint a marihuána, csak használata korántsem olyan káros az egészségre. Jó tudni azonban, hogy akár még függőséget is okozhat. Aki túl sok csokit majszol, annak egészen biztosan valami komoly lelki gondja van, amit az édesség nem old meg – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

Hizlal, de fogyaszt is
A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása magasabb, mint a zöld teáé, a vörösboré vagy az eperé. Ez pedig elősegíti az emésztést, így súlycsökkenést érhetünk el vele. A csokinapot maximum 1 napig ajánlott tartani, és ezt is csak háromhavonta! Ugyanis közben fehérjét nem fogyasztunk, és ezért szervezetünk saját fehérjéit kezdi emészteni, így hosszútávon az izmainkból fogyunk, nem a zsírból.

Blikk

2008.02.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok