A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az időt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekből válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz. Sokan meg vannak győződve arról, hogy a teát csak forrázva lehet elkészíteni, ám ez egyáltalán nem igaz, hiszen a fehér teákat és a gyümölcsteákat, mate teákat áztatva ajánlatos elkészíteni.
Fekete tea
A fekete teákat leginkább azok kedvelik, akik a reggelt nem tudják elképzelni egy kellemes koffeinbomba nélkül, ugyanakkor nem rajonganak a kávéért. A legkedveltebb és legismertebb fajták a Darjeeling, a Ceylon és az Earl Grey.
Elkészítése: Csészénként egy púpozott teáskanálnyi teafüvet leforrázunk, és pár percig hagyjuk állni. Minél tovább áztatjuk a teafüvet, annál erősebb lesz a teánk. A fekete teák gazdag aromájához jól illik a tejszín és a fehér cukor.
Gyógynövénytea
A gyógynövényteák hatását már évszázadok óta ismerjük. A borsmenta hasfájás ellen jó, a kamilla remek gyulladáscsökkentő, az édeskömény a gyomrot nyugtatja meg, míg a hagymatea enyhíti a megfázással járó kellemetlen tüneteket.
Elkészítése: Csészénként forrázzunk le egy teáskanálnyi gyógyfüvet, hagyjuk állni öt-tíz percig. A hagymatea elkészítése: egy liter forrásban lévő vízbe tegyünk két fej megmosott, de nem tisztított hagymát. Fogyasszuk üresen.
Rooibos tea
A koffeinmentes, édeskés aromájú dél-afrikai tea közismert nyugtató hatásáról. A rooibos teákért leginkább azok rajonganak, akik szeretik a kellemes, fűszeres ízeket.
Elkészítése: Pár kanálnyi tealevelet leforrázunk, majd állni hagyjuk öt percig. A fűszeres teákat egyaránt ízesíthetjük barna és fehér cukorral, tejszínnel, kevés citromlével.
Zöld tea
A zöld teát élénkítő hatásuk miatt kedveljük. A virágosaromájú teákban található ásványi anyagok javítják a vérkeringést.
Elkészítése: Csészénként egy teáskanálnyi levelet öntsünk le forró vízzel, hagyjuk állni pár percig. Ízesítsük akácmézzel.
Gyümölcstea
Ma már számtalan gyümölcstea közül választhatunk. Vásárláskor a leglényegesebb, hogy ne filteres változatot, hanem valódi gyümölcsdarabokat tartalmazó teát válaszszunk.
Elkészítése: Egy-két púpozott teáskanálnyi keveréket forrázzunk le csészénként, majd hagyjuk állni öt-tíz percig. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcshús megőrizze vitamintartalmát, a tea elkészítésekor ne használjunk forró vizet.
Mézzel vagy cukorral?
A legtöbben fehér cukorral és citromlével ízesítik a teájukat, míg mások ragaszkodnak a mézhez, barna cukorhoz, tejszínhez. Az ízesítés tulajdonképpen egyéni ízlés dolga, ám nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy vannak olyan teák, amelyek különleges, egzotikus ízét akár még fokozni is lehet egy kellemesen karamellizált barna cukorral. A gyümölcsteákhoz legjobb édesítő az akácméz, mivel semleges ízű és gyorsan fel is oldódik. A gyógynövényteákat azonban érdemes magukban inni, mivel így érezhetjük a leginkább az ízüket.
blikk