HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Védekezés tablettával

t: 6532

Védekezés tablettával

Mit kell tudni a fogamzásgátlóról?


Magyarországon közel harmincféle fogamzásgátló van forgalomban, mindegyik tabletta korszerű és minimális hormondózisú. Az alacsony hormontartalmú pirulák a szedés megkezdésétől számított egy hónap elteltével nyújtanak biztonságot, de a nagyobb dózisú már egy hét várakozási idő után. A fogamzásgátló tablettát csak nőgyógyász írhatja fel!


Hogyan kell szedni a tablettákat?


Lehetőleg minden nap azonos időpontban vegyük be, mert - kevesen tudják -, de pár óra csúszás is növelheti a teherbeesés esélyét.


Hogyha kimarad egy-két nap a gyógyszer szedésénél, mit tegyünk?


Ez attól függ, hogy a szedési időszak melyik részénél tartunk. Amennyiben a pirula bevétele az első két hétben maradt ki, akkor az elmaradt szem bevétele után, továbbfolytathatjuk, de ilyenkor már más védekezési módszert is alkalmazni kell, hogy elkerüljük a nemkívánt terhességet. Abban az esetben, ha a pirula a harmadik hétnél maradt ki, jobban tesszük, hogyha abbahagyjuk a szedését.


Minek köszönhető az, ha valaki a fogamzásgátló tablettától meghízik?


A stabil párkapcsolatnak, hiszen egy nő akkor kezd fogamzásgátlót szedni, ha hosszútávon él együtt valakivel. Azzal, hogy pszichésen tudatosul benne, valaki szereti és mindig mellette áll, sokkal nyugodtabb életet él. A tabletta javára csak három százalék írható, és a szakirodalom is kimondja, a meghízás az életmódváltás következménye.


Vannak veszélyei a fogamzásgátló tablettának a szervezetünkre nézve?


Igen, mint minden gyógyszernek. Elsősorban olyan mellékhatások jelentkezhetnek, amik két-három hónap tablettaszedés után meg is szűnnek. Ilyen az emlőfeszülés, átmeneti fejfájás, testsúlyváltozás, de ez két-három kilónál nem szokott több lenni. Sajnos vannak súlyosabb következményei is mint a libidó csökkenése, a folytonos hangulatingadozás, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy fogamzásgátló tabletta szedése esetén gyakrabban fordulhatnak elő gombás fertőzések is. Viszont a legkomolyabb veszélye a tromboembóliás megbetegedés. Ez azt jelenti, hogy az érpályában vérrögök keletkezhetnek, ami a szív ereit elzárva szívinfarktushoz, az agyér erei elzárásával pedig agyvérzéshez vezethetnek. Ezen kívül tüdőembóliát is okozhat.


Nincs korhatárhoz kötve a tabletta felírása, illetve szedése?


Nincs, viszont tizenöt, tizenhat év alatti fiataloknak nem ajánlott. Ennek ellenére nagyon sok tizenhárom éves lány fogamzásgátló tablettát szed, ami nem jó, de még mindig jobb megoldás, mintha abortuszra mennének.


Hogyha abbahagyjuk a tabletta szedését három-négy év után, milyen következménye lehet szervezetünkre?


Elképzelhető, hogy az első hónapokban nem lesz rendszeres a menstruáció, de ennél különösebb mellékhatás nem szokott jelentkezni.

rtlklub

2007.09.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok