A híres olasz vajas keksszel, a biscottival ízesített habbal, csokis tejjel és dohányízű krémmel megbolondított kávékülönlegességével egy brit férfi nyerte meg a világ legjobb kávémestereinek versenyét, az idei Barista Világbajnokságot Tokióban.
A kávés megmérettetésen 45 ország baristája mérte össze szakmai tudását és kreativitását. A végső döntőbe bejutott hat kávémesternek négyféle presszókávét és kapucsínót, illetve egy saját kávéspecialitást kellett elkészíteni és felszolgálni a bíráknak, akik egyebek mellett az íz és az elkészítési mód alapján értékelték a "műveket".
Szakavatottak szerint egy barista versenyen a bírák elsősorban arra kíváncsiak, hogy a versenyző mennyire ismeri a saját kávéját, és képes-e ténylegesen belevarázsolni az italba azt az ízt, amelyet elméletben előre kigondol.
A legjobbnak idén a brit James Hoffmann bizonyult, aki szerint a kávékészítés művészete rendkívül összetett dolog, az íz és az aroma szempontjából még a borászatnál is bonyolultabb. Második helyen egy amerikai baristanő végzett, aki az ezüstérmen kívül elnyerte még a "legjobb kapucsínónak" járó díjat is.
hirado