HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Wellness > Wellness az étkezésben

t: 5836

Wellness az étkezésben

Ekkor született meg a reforméletmód és a reformkonyha fogalma, különféle telepek jöttek létre népszerűsítésükre és gyakorlati alkalmazásukra. Ezek a fellángolások azonban elcsendesültek, és csak később kerültek újra előtérbe. Napjainkban megint nagy népszerűségnek örvend, s egy új fogalom is társult hozzá; a bioélelmiszer.

S, hogy mi is az a reformétkezés?

Egy szószedet szerint: „A hagyományos konyhával többé-kevésbé szakító étkezés. Előtérbe helyezi a táplálkozástudomány eredményeinek figyelembevételét. Több irányzata is van, amelyek elsősorban a felhasznált nyersanyagokban és az elkészítési módokban különböznek egymástól.”

A hagyományos reformkonyha nem mellőzi a húsételeket, csupán a zsírszegény főzést helyezi előtérbe, s a húsevés gyakoriságát korlátozza. Azt vallják egy kellemesen fűszerezett sertésszelet főtt krumplival és párolt zöldborsóval, például laktató, egészséges és zsírszegény menü.


Ezzel szemben a vegetáriánusok teljes mértékben kiiktatják étrendjükből a húst. A neves amerikai író Upton Sinclair például gyomorbántalmai orvoslására hosszú évekig vegetáriánus volt, de nem tudni közrejátszott-e ebben a vágóhidakról szóló felkavaró regénye. Mindenesetre tény, hogy a hatalmas botrány mellett akkor igen sok hívet szerzett a vegetáriánusoknak. A húsmentes étrend követői között is vannak különbségek, valakinél a hal például megengedett, mások csak a tojás és a tejtermékek terén tesznek engedményeket.
Mások a főzést és mindenfajta feldolgozást egészségtelennek ítélnek, ezért csak nyersételt fogyasztanak. Igaz ugyan, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vízben oldódó vitaminok így megmaradnak, ez a fajta diéta mégsem ajánlott hosszú távra, inkább csak méregtelenítő kúrára alkalmas.

Habár tudjuk, hogy étrendünk meghatározza nemcsak az egészségi állapotunkat, de még az élettartamunkat is, tisztába vagyunk vele, hogy egyes betegségek, mint a reuma, köszvény, szív és érrendszeri problémák megelőzhetők és gyógyíthatók a helyes táplálkozással, mégis olyan jó néha vétkezni. Talán, mint mindenre, itt is igaz a mondás; a legjobb az arany középút?!

hirado

2007.06.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok