HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > FÉRFI > Technika - Tudomány

A korábban becsült néhány méteres helyett akár 15 méteres is lehetett a pénteken Cseljabinszk felett felrobbant test, amely lapos szögben jött, ezért is volt pusztító a lökéshulláma. Valószínűleg az utóbbi száz év legnagyobb olyan meteorrobbanása volt, amelyet láttak is.
Az emberek jelentős része csak passzív ingerfelfogóknak gondolja az érzékszerveket. Ez azonban tévedés. A jelfeldolgozás az ingerület agyba jutása előtt, már az érzékszervekben megkezdődik. Ez igaz a fülre is, és ez az egyik oka például annak, hogy miért nem sikerült tökéletes hallókészüléket kifejleszteni a mai napig.
A Google ellopja a show-t az Apple-től – ez volt a ki nem mondott ígéret és rajongói elvárás a cég I/O 2012 konferenciája előtt, amire jó előre óriási újdonságokat és bejelentéseket lengetett be a cég marketinggépezete. A felvezetés sikeres volt, a San Francisco-i Moscone West konferenciaközpont 5500 férőhelyére 20 perc alatt fogyott el elővételben az összes jegy a borsos, 900 dolláros (bő 200 ezer forint) ár ellenére. Bár kicsit unalmasan indult, a végére Steve Jobs legszebb napjait idéző show-vá vált a bevezető előadás. Végre akcióban láthatta a világ a Goolge intelligens napszemüvegét, amit hordozható számítógépként jellemezett a színpadon Sergey Brin Google-vezér, és azt jósolta, ez a következő nagy dobás a számítástechnika világában a táblagép után.
Antarktiszi felemáslábú rákoktól kezdve, andoki hangyákon át, kongói kígyókig mindenféle állatokat tanulmányoz Nagy Zoltán Tamás, a Belga Királyi Természettudományi Intézet kutatója. A genetikai vizsgálatokat végző kutató nemrég több mint 40 új madagaszkári hüllőfajt különített el kollégáival.
Sokáig nehézségekbe ütközött az elektromos repülők tervezése, mert az akkumulátorok túl nehezek voltak és nem tároltak elegendő energiát, és ez a levegőben végzetes kombináció. Az elmúlt években azonban az autóipar fejlesztéseinek hála nagy előrelépések történtek, és a portlandi Volta Voltare nevű cég könnyen össze tudott rakni egy négyüléses hibrid repülőt. A GT4 hagyományos repülőgépvázra épül, és a Chevrolet Voltéhoz hasonló hibrid motor hajtja meg. Persze az akkuk és az elektromotor mellett egy tartalék benzines motor is van.
A 100 év fölötti kort megélők akár egészségtelenül is élhetnének, mert alapvetően génjeiknek köszönhetik hosszú élettartamukat.
Nem sikerült a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központja) HTV-2 projektjének első éles tesztje. A Falcon, vagyis sólyom kódnevű, sárkányrepülőre emlékeztető, pilóta nélküli járművel a cél a hangsebesség húszszorosának elérése, és távirányítású manőverek végrehajtása ilyen sebesség mellett.
Nem jelent problémát a Discovery hétfőre tervezett leszállásánál az európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő - közölte vasárnap a NASA. Egy nappal azután, hogy az űrsikló levált az épülő Nemzetközi Űrállomásról, a hét asztronauta elkezdte a végső előkészületeket a visszatérésre a floridai Kennedy űrközpontba.
A hajó eredetileg egy Libera B volt, de átalakították Libera A-nak
Szerdán publikálták annak a DNS-vizsgálatnak az eredményét, amit Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács (Supreme Council of Antiquities. SCA) igazgatója vezetésével végeztek Tutanhamon és több vélt családtagja múmiáján. Havvász elmondta, meglepte a tudósokat az, hogy Tutanhamont nem Nofertiti, hanem Ehnaton testvére szülte – az ifjú fáraó anyja tehát egyben a nagynénje volt.
Obama elnök nemrég lefújta a Constellation programot, pedig elvileg ez garantálhatta volna a visszatérést a Holdra. Szakértők szerint azonban a projekt amúgy sem lett volna alkalmas erre a feladatra, ha mégis, nem lett volna rá pénz, ha meg a büdzsé is elég nagy lett volna, akkor meg értelme nem lett volna a milliárdok elköltésének.
Személyre szabott zeneterápiával enyhíthető a fülzúgás és fülcsengés.
A professzor állítja, bizonyítékot talált, egy korabeli másik halotti lepel teljesen más anyagból és eljárással készült
Mindenki ott van Dániában, hogy közös erővel mentsék meg a bolygót. Az egységfront mögött azonban komoly ellentétek húzódnak: a fejlett államok szennyezték tele a légkört, a legnagyobb veszélyt mégis a fejletlenek jelentik. Mindenki a másik rovására szorítana meg, de senki sem állja szívesen a számlát. Két hét alatt kell megegyezni, hogy ki, mekkora részt vállal a Föld-mentő akcióból.
Huszonhárom magyar találmány versenyzett a kedden megrendezett innovációs TechShow nagydíjáért, és a látogatók az iPont térhatású tévéreklámjait tartották olyan ötletnek, amit érdemes megismertetni a világgal.

Következő Utolsó