HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Gulyás: Saját hatáskörben járt el a magyar országgyűlés

t: 3464

Gulyás: Saját hatáskörben járt el a magyar országgyűlés

A magyar országgyűlés, szemben az Európai Parlamenttel, a saját hatáskörében járt el akkor, amikor elfogadta a Tavares-jelentést elutasító határozatot – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélekedett: mivel szuverenitását megsértették, a magyar országgyűlés teljes joggal utasította vissza azt a jelentést, amelynek szinte valamennyi állítása hazugságokon alapul vagy féligazságokat tartalmaz. Mint mondta: az elutasító határozatra adott reakciók a várakozásnak megfelelők vagy sokkal pozitívabbak a vártnál.

Beszélt arról is, hogy a Tavares-féle felfogása annak a kettes cikkelynek, amely a demokráciáról, jogállamról szól, azért téves, mert úgy értelmezi a lisszaboni szerződésnek ezt a részét, mintha általános felhatalmazást adna valamennyi uniós intézménynek. A valóság azonban az, hogy a kettes cikkelyben megemlített alapértékek az Európai Uniót a közösségi jogban megtalálható intézkedésekre jogosítják fel. Olyan intézkedést pedig nem tartalmaz a közösségi jog, mint amire a Tavares-jelentés javaslatot tesz, miszerint a koppenhágai kritériumok vizsgálatára jöjjön létre bizottság, és monitoringolja a tagállamokat. Ez a közösségi jogot durván megsérti – szögezte le Gulyás Gergely.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a műsorban korábban tett kijelentésére, miszerint kezdeményezi, hogy a külügyi bizottság hallgassa meg a Tavares-jelentés megszavazó európai parlamenti képviselőket, úgy reagált: sok értelmét nem látja annak, hogy nyilvánosságot adjanak nekik, és huszadszor-harmincadszor is elmondják – a jelentéshez hasonlóan – valótlanságtól hemzsegő álláspontjukat, amelyet már mindnyájan ismerünk.

"Tudjuk, hogy ezek közül a képviselők közül sokan inkább Luxemburgot képviselnék, mint a saját hazájukat" – tette hozzá.

Raportra hívná a jelentést megszavazókat a Jobbik

Az egész Tavares-jelentést egy "kutyakomédiának" tekintjük, amelyben mindenki eljátszotta a maga szerepét – jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban M1 Ma reggel című műsorában.

"Az európai baloldal és magyarországi csatlósaik fel tudták tenni azt a lemezt, miszerint féltik a demokráciát. A helyzet azonban a miniszterelnöknek és a kormánypártnak is jól jött, hiszen míg gazdasági teljesítményt nem tudnak felmutatni, eközben meg tudták védeni Magyarországot a külföldi támadásoktól" – hangoztatta a pártelnök, aki szerint az országot az Európai Egyesült Államoktól kellene megvédeni, illetve a magyar földet kellene megóvni.

Hangsúlyozta: készülni fog egy "Vona-jelentés", amely arról szól majd, hogy az EU mit tett Magyarországgal a csatlakozásunk óta. Hogy lehet az a szégyenteljes helyzet, hogy az átkosban többen dolgoztak, mint most? – tette fel a kérdést. Vona szerint nem ezt ígérték, hanem azt, hogy "Európa asztalát körülüljük mindannyian, ki miben jó, azt beleteszi a közösbe, és mindannyian gyarapodunk". A politikus szerint ehelyett tönkrement a magyar könnyűipar, a mezőgazdaság és a nehézipar. Vona hangsúlyozta: az első negatív hatások 1990-től datálhatók, amikor a magyar kormány kimondta, hogy irány az Európai Unió. Márpedig az Európai Unió Magyarországnak nem hozott gazdasági fellendülést – mondta a politikus.

Mi nem Európa-ellenesek vagyunk, hanem az Európai Uniónak az Európai Egyesült Államok irányába tartó vonatára nem kívánunk felszállni. Mi a nemzetek Európáját szeretnénk – szögezte le a Jobbik vezetője.

Beszélt arról is: kezdeményezi a külügyi bizottságban, hogy hívják be a Tavares-jelentést megszavazó szocialista képviselőket, próbálják megindokolni szerinte elképesztő, példátlan viselkedésüket. "Ha valaki a kormánnyal nem ért egyet, akkor sem szabad megszavazni egy ilyen dokumentumot, hanem tartózkodni kell" – hangoztatta a pártelnök.

hirado

2013.07.08. 12:13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek