HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > AKTUÁLIS > Figyelmeztetés az Egyiptomba utazó magyaroknak

t: 5168

Figyelmeztetés az Egyiptomba utazó magyaroknak

Nyugalom van Egyiptomban a Mohamed Murszi államfő megbuktatását követő szerdai ünneplés után – erről számolt be több ott élő magyar is. Ghoném Mária, aki hat éve a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyként ismertté vált Hurghadában él elmondta, a településen nagyon örülnek az emberek. Szerda este a fővárostól, Kairótól körülbelül 500 kilométerre fekvő helységben is hatalmas nagy ünneplés volt szerda este, az emberek kint voltak a szabadban. Becslések szerint Egyiptomban összesen 33 millión mentek ki az utcára – mondta el az asszony, aki hozzátette, mióta az észak-afrikai országban él, nem látott még egyszerre ennyi boldog embert. Ghoném Mária elmondta még, az eseményekről beszélt Kairóban élő barátnőjével is, aki arról számolt be, hogy a külvárosaival együtt több mint 15 millió lakosú nagyvárosban teljes a nyugalom.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) szóvivője, Molnár Judit pedig azt közölte: biztonságban vannak az Egyiptomban nyaraló magyar turisták. A szakmai szervezet képviselője hangsúlyozta, hogy a szervezetten utazók döntő többsége a Kairótól több száz kilométerre lévő Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken nyaral, Hurghadában és Sharm es-Shejkben, ahová közvetlenül, charterjáratokkal viszik az utasokat. Az idegenvezetőkkel, a külföldi partnerirodák és a Külügyminisztérium munkatársaival folyamatos kapcsolatban vannak. A kirándulásokat a biztonság kedvéért átmenetileg felfüggesztették az irodák, ez azonban csak az utasok nagyon kicsi szegmensét érinti.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán azt mondta, hogy a tárca egyelőre nem változtat az Egyiptommal kapcsolatos utazási ajánlásain, de a helyzet rendkívül gyorsan változhat az országban, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a konzuli szolgálat figyelmeztetéseit és a híradásokat.

A Touristik Union International (TUI) nevű német utazásszervező cég ugyanakkor csütörtökön hétfőig érvényben lévő ideiglenes foglalási tilalmat rendelt el a kairói utakra a bizonytalan egyiptomi belpolitikai helyzet miatt. Az ügyfelek addig ingyenesen törölhetik vagy módosíthatják a már lefoglalt utakat. Egyelőre csak elvétve törölnek utakat, és nagyobb változtatásokra sem volt eddig szükség az iroda szerint.

Egyiptomban csütörtökön tett le a hivatali esküt az ideiglenes államfő, Adli Manszúr, az alkotmánybíróság eddigi elnöke. Kinevezéséről a hadsereg döntött, amely szerdán megbuktatta Mohamed Murszi eddigi elnököt. Az ideiglenes egyiptomi államfő első beszédében méltatta az előző kormányzat ellen tiltakozókat. Adli Manszúr azt mondta, hogy tervezik az új választások megtartását az időpontról azonban nem beszélt.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint fontos, hogy Egyiptomban mielőbb polgári kormányzás jöjjön létre, és az elnök-, illetve a parlamenti választásokat minél hamarabb megtartsák. A magyar álláspont szerint az egyiptomi helyzetet az egyiptomi népnek kell megoldani, és különösen fontos, hogy az erőszakos cselekményeket elkerüljék.

hirado

2013.07.05. 03:15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek