HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Letette a hivatali esküt Egyiptom ideiglenes elnöke

t: 5062

Letette a hivatali esküt Egyiptom ideiglenes elnöke

Adli Manszúr államfői kinevezése az első lépés azon az úton, amely a hadsereg szerint békésen elvezet az elnök- és a parlamenti választásokig.

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtökre virradó éjjel házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat előző nap átvevő egyiptomi hadsereget.

Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerda délután televíziós beszédben jelentette be, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Murszi elnököt és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. Közölte, hogy Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt. Egy átmeneti időszak után előre hozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak.

Mohamed Murszi egy előre felvett és szerda éjszaka sugárzott videóüzenetben azt hangozatta, hogy továbbra is ő Egyiptom megválasztott elnöke. A rossz minőségű felvételen arra buzdította a népet, hogy védje meg törvényes elnöki hivatalát.

Válságtanácskozás a Fehér Házban

Fehér Házban helyi idő szerint szerda este tartott válságtanácskozás után közölték: az amerikai elnököt mélységesen aggasztja a Murszi elnököt megbuktató katonai döntés, valamint az alkotmány felfüggesztése.

A hadsereg lépését az elnök ugyanakkor nem nevezte puccsnak. Ebben az esetben ugyanis az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az arab ország hadseregének előirányzott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását.

Obama az egyiptomi hadsereget felszólította arra, hogy mielőbb adja át a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak.
A demokratikus folyamathoz való mielőbbi visszatérésre hívta fel az egyiptomi politikai élet valamennyi résztvevőjét az Európai Unió is.

Mielőbbi választásokra szólított fel az EU

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője éjszakai nyilatkozatában az egyiptomi katonai vezetőket mielőbbi elnök-, illetve parlamenti választások megtartására és az új alkotmány elfogadására szólította fel. Ashton hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Egyiptom tovább haladjon a demokratikus átalakulás útján.

Aggódik az ENSZ is

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtök hajnali nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a katonai beavatkozás minden országban aggodalomra ad okot. Ebből kiindulva kulcsfontosságúnak nevezte a polgári kormányzásra való mielőbbi visszatérést.

A főtitkár állásfoglalásában párbeszédet és nyugalmat sürgetett, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az erőszakos cselekményeket.
Az egyiptomi biztonsági erők megrohamozták az al-Dzsazíra arab hírtelevízió kairói irodáját, és őrizetbe vették az ott dolgozó alkalmazottakat - jelentette szerda éjjel az al-Dzsazíra.

Az izraeli kormány egyelőre óvatos és hallgat

Az izraeli kormány óvatos és egyelőre hallgat Mohamed Murszi egyiptomi elnök elmozdításával kapcsolatban, az izraeli média szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította minisztereit: hivatalosan egyelőre semmilyen megjegyzést ne fűzzenek az egyiptomi belpolitikai válsághoz.

"A kormány nagyon figyelmesen követi az egyiptomi helyzet alakulását, de nem bocsátkozik előrejelzésekbe, mert a dolgok éppen most dőlnek el. Fontos, hogy az egyiptomi nép elnyerje a szabadságnak és az önrendelkezésnek egy fokát, de a jelenlegi helyzet sokkolja az egész arab világot, ami pedig bizonyos fokú aggodalmat vált ki Izraelből" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő.

"Izrael még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy beleavatkozik az egyiptomi eseményekbe" - írta a Háárec című napilapban Ámosz Hárel, a lap katonai szakírója.

Izrael és Egyiptom intenzív kapcsolatot tartott egymással - különösen a nemzetbiztonság területén - Hoszni Mubarak elnök hivatali idejében, amely népfelkeléssel ért véget 2011 februárjában. Noha egyesek azt jósolták, hogy a Mubarak-rezsim bukása után az új egyiptomi vezetés meg fogja kérdőjelezni az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződést, izraeli katonai források szerint, amelyeket a média idézett, Murszi elnöksége alatt is folytatódott a jó biztonsági együttműködés.

Ugyanezen források elmondták: az a tény, hogy a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász szoros kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériség egyiptomi mozgalommal - amely Mubarak utódját, az új államfőt delegálta - lehetővé tette Murszi számára, hogy elődjénél hatékonyabban lépjen fel a Sínai-félsziget radikális iszlamistáival szemben.

A hírmagyarázók szerint Izraelnek most az a legnagyobb aggodalma, hogy a belpolitikai bizonytalanság miatt instabilabb lesz a biztonsági helyzet a Sínai-félszigeten.

hirado

2013.07.04. 12:24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek