HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Az euróövezeti gazdaság stabilizálódására utal a BMI

t: 5010

Az euróövezeti gazdaság stabilizálódására utal a BMI

A Markot által szerdán ismertetett adatok szerint az összetett euróövezeti BMI júniusban 14-havi csúcsra, a májusi 47,7 pontról 48,7 pontra emelkedett. A végleges júniusi érték azonban valamelyest elmarad az előzetes közlésben várt 48,9 ponttól.

A mutató így egyre közelebb van a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos szinthez. A Markit tájékoztatása szerint az április-júniusi BMI adatok 0,2 százalékos euróövezeti gazdasági visszaesésnek felelnek meg.

Az euróövezeti szolgáltatási BMI 48,3 pontra emelkedett a májusi 47,2 pontról, míg a - korábban közölt - feldolgozóipari BMI 48,3 pontról 48,8 pontra nőtt.

Chris Williamson vezető közgazdász a Markit közleményében azt emelte ki, hogy "jó okunk lehet feltételezni" hogy az euróövezeti gazdaság stabilizálódott és az év második felében beindulhat a növekedés. A legnagyobb örömre az ad okot, hogy a spanyol és az olasz gazdaságok visszaesése közel két év óta a legkisebb mértékű, miközben a francia gazdaság zsugorodása is mérséklődött - tette hozzá.

A Markit szerint aggodalomra adhat okot ugyanakkor, hogy a német gazdaság alig nő és nehéz lenne beazonosítani egyetlen növekedést serkentő ágazatot is.

A német összetett BMI júniusban 50,4 pont volt, több a májusi 50,2 pontnál. A feldolgozóipari mutató azonban 49,4 pontról 48,6 pontra csökkent.

hirado

2013.07.03. 12:17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek