HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Áder visszaküldte a parlamentnek a takarékszövetkezeti törvényt

t: 3470

Áder visszaküldte a parlamentnek a takarékszövetkezeti törvényt

Áder János államfő több ponton sem ért egyet a törvényben foglaltakkal.

A múlt kedden beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabálytervezetet csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, 214 igen és 42 nem szavazattal.

A preambulum szerint a törvény célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Áder János köztársasági elnök leszögezi, hogy a törvénnyel nem ért egyet, a jogbiztonság elvére és a "normavilágosság követelményére figyelemmel" a törvény szövege pontosításra szorul a jogrendszerbe való beilleszkedéshez.

Az elnök szükségesnek tartja az Integrációs Szervezet és a Takarékbank, illetve a tagok közötti viszony szabályainak újratárgyalását a tulajdonkorlátozás szükségességének és arányosságának szempontjából.

A köztársasági elnök annak megfontolására szólította fel az Országgyűlést, hogy az abban foglaltak összhangban vannak-e az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak a hitelintézeti tevékenység megkezdéséről szóló 2006/48-as irányelvével. Annak vizsgálatát is ajánlja az elnök, hogy a törvény rendelkezései indokoltak és arányosak-e, és egyáltalán megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek. A részvényesi jogok maradéktalan érvényesüléséhez az államfő vizsgálandónak tartja a törvényben meghatározott szervezetek feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályozást.

Az elnök felülvizsgálatra javasolja a jogorvoslati lehetőségek korlátait és vizsgálandónak tartja a kormánybiztosnak a törvénybe foglalt jogkörét is.

A kormány mérlegeli Áder észrevételeit

A kabinet egyben azt kéri az Országgyűléstől, hogy minél hamarabb tűzze napirendre az előterjesztést.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, mert több ponton sem ért egyet a jogszabályban foglaltakkal.

Az államfő hangsúlyozta: a jogbiztonság elvére és a "normavilágosság követelményére figyelemmel" a törvény szövege pontosításra szorul a jogrendszerbe való beilleszkedés érdekében.

A múlt kedden beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt javaslatot csütörtökön fogadta el az Országgyűlés 214 igen és 42 nem szavazattal.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére közölte: a kormány mérlegeli a köztársasági elnök észrevételeit a takarékszövetkezeti törvénnyel kapcsolatban, és azt kéri az Országgyűléstől, hogy minél hamarabb tűzze napirendre az előterjesztést.

A törvényhozás leghamarabb pénteken tűzheti napirendre a jogszabály zárószavazását.

hirado

2013.07.03. 12:15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek