HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > AKTUÁLIS > Hétfőn megnyitnak a nemzeti dohányboltok

t: 4869

Hétfőn megnyitnak a nemzeti dohányboltok

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a NAV még pénteken az MTI-vel.

A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV. A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek - olvasható a közleményben.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is. Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amit július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.

Légrádi Petra emlékeztetett arra, hogy a törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.

A marketing és kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy várhatóan hétfőtől működik majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján a boltkereső, és nemsokára elérhető lesz az okostelefonos boltkereső alkalmazás.
Légrádi Petra szólt arról is, hogy közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik - mondta. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el.

A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették. A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.

A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

hirado

2013.06.30. 12:56

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek