HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Nézőpont: az új monetáris politika óvatos és konzervatív

t: 4883

Nézőpont: az új monetáris politika óvatos és konzervatív

Az új MNB-vezetés első 100 napjának tevékenysége konszolidált monetáris politikára utal, a kommunikációs gyakorlat módosítása vitatható lehet, ugyanakkor összességében különösebb szakmai kritika nem fogalmazható meg, a magyar monetáris politika a megújítás ellenére is óvatos és konzervatív a Nézőpont Intézet szerint.

Az elemzés szerint a Matolcsy György nevével fémjelzett új jegybanki vezetés élt a jegybanktörvényben meghatározott jogaival, azaz a monetáris politikával kapcsolatos stratégiai döntéseket hozott, amelyek eltértek az előző összetételű monetáris tanács stratégiai döntéseitől.

"A monetáris politikai gondolkodás megújulásának központi eleme a reálgazdasági érdekek fokozottabb figyelembe vétele, a gazdasági növekedés támogatása. A jegybank kommunikációs gyakorlata is módosult" - állapítják meg.

Felidézik, hogy a jegybanki alapkamat "fokozatos, óvatos csökkentése" mellett az MNB hitelösztönzési eszközök alkalmazásáról döntött. Az intézet szerint az MNB Növekedési Hitelprogramja a banki érdeklődést tekintve sikeresnek tekinthető, az MNB a banki túljegyzések miatt az első pillért 70 százalékkal, a második pillért pedig 30 százalékkal emelte meg.

Az elemzés kiemeli, hogy az új jegybanki vezetés a jegybanktörvényben megfogalmazott célok mellett tekintettel van a jegybanktörvény 3. § (2) bekezdésére is, a kitűzött célok összhangban vannak a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseivel.

"Semmilyen régi célt nem feladva, új célként a munkahelyek megőrzését, a fenntartható növekedést, a gazdasági stabilitást kell a homloktérbe állítani" - idézi az intézet az elemzésben Matolcsy Györgyöt.

Egyben megállapítják: ha az MNB koncepcionális váltását értékelni kívánjuk, akkor a "kormány és az MNB közötti stratégiai szövetség" egy nemzetgazdasági érdek. A kormány rezsicsökkentési intézkedései, illetve a további tervezett rezsicsökkentések - az infláció mérséklésén keresztül - megkönnyíthetik az MNB elsődleges céljának teljesítését - áll a Nézőpont elemzésében.

hirado

2013.06.25. 12:48

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek