HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Nem csak drágán lehet jó bort kapni

t: 1715

Nem csak drágán lehet jó bort kapni

Országos felmérés készült a borvásárlók körében igényeik, véleményeik, preferenciáik megismerése céljából. A vizsgálat kapcsán több ponton eltérően ítélte meg a hazai borfogyasztási szokásokat a Kossuth Rádióban az Agrármarketing Centrum és az egyik jelentős pincészet tulajdonosa.

A bor Magyarországon jellemzően társasági ital, fogyasztása ünnepekhez köthető, egészséges, eleganciát sugall – tartalmazza a közösségi bormarketinget támogató országos felmérés eredményeinek összefoglalója. A kutatás során, amely a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum (AMC) vezérigazgatóságának megbízásából készült, a borvásárlók igényeit, véleményeit, preferenciáit vizsgálták. Az adatokból kiderül még, hogy a férfiak gyakrabban és nagyobb mennyiségű bort isznak, mint a nők, és többnyire a vörösbort választják. Az italfajtából a legtöbbet a Dunától keletre, a legkevesebbet Budapesten isznak, az országosan elfogyasztott mennyiség pedig némileg csökkent az elmúlt években.

Simon Péter, az élelmiszer-gazdasági termékek piacbővítése céljából létrehozott intézmény vezérigazgató-helyettese a Napközben szerdai adásában elmondta, legutóbb öt éve készült hasonló országos reprezentatív vizsgálat, ezért ideje volt az azóta történt változások felmérésének. Az AMC ugyanis a kampányait, közösségi marketingaktivitását a fogyasztói szokások alakulása szerint tervezi. A szervezet emellett azt is szerette volna, ha az iparági szereplők tisztában vannak a piac jellemzőivel.

Simon Péter szerint pozitív tény, hogy a bor magas presztízsű, elsősorban társaságban fogyasztott ital. A felmérésből ugyanakkor az is látszott, hogy van egy árplafon, amely korlátot állít az eladók elé, vagyis kétezer forint fölött nagyon nehéz egy palack bort eladni a boltokban. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, jóval ezalatt, már nyolcszáz forint körül is lehet jó minőségű bort kapni a piacon, tehát egy minőségi bornak nem kell feltétlenül drágának lennie.

Varga Péter borász, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa, ügyvezetője ennek kapcsán elmondta, úgy látja, Magyarországon egyre kevesebb a rossz bor. Hozzátette: az elmúlt húsz évben nagyon sokat fejlődött a magyar borászat, amit mutatnak a nemzetközi versenyeken elért egyre jobb eredmények is. A szakember egyetért azzal, hogy viszonylag alacsony áron, már hat-hétszáz forinttól kiváló borokat lehet kapni.

Varga Péter egyúttal hangsúlyozta megkérdőjelezi a felmérés azon megállapításait, melyek szerint a legtöbb bor a Dunától keletre, a legkevesebb Budapesten fogy. A pincészet-tulajdonos szerint fontos az eredmények értékelésekor, hogy a vizsgálat internetet használó borfogyasztók és nem a teljes magyar népesség körében készült. Tapasztalatai szerint a hat-hétszáz forint fölötti árszegmensben pont, hogy a Dunántúlon és Budapesten lehet eladni a legtöbb bort. A vörösbor népszerűsége kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy az italfajta divatja ugyan még tart, de Magyarország még mindig elsősorban fehérbor-előállító ország, és ez is egyre népszerűbb. Hozzátette: az illatos fehérborok, valamint a rozék őrületes nyugat-európai divatjának már nálunk is megvannak az első hatásai.

hirado

2013.05.20. 15:49

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek