Az ENSZ élelmezésügyi szakértői szerint a rovarok menthetik meg a föld legszegényebb lakóit az éhhaláltól. Most közzétett ajánlásuk szerint különösen ajánlott a rovarevés, hiszen az apró állatok tele van fehérjékkel. A tanulmány hivatkozik arra, hogy a tücskök, szöcskék és egyéb ízeltlábúak tápanyagban nagyon gazdag eledelnek számítanak, és a világ számos részén az étrend természetes részét képezik.
Csíki Sándor gasztroblogger úgy véli, nagyon sok előnye lenne annak, ha a rovarokat sikerülne bevonnunk a táplálkozásba, például mert a rovarok nagyon szapora állatok, jó a takarmányhasznosításuk, viszonylag kis területen lehet őket nagy tömegben tartani, kevés vizet fogyasztanak. Egy gátja azonban mindenképpen van ennek az ötletnek, mégpedig az, hogy ragaszkodunk a táplálkozási szokásainkhoz. Általában ott esznek rovarokat, ahol nemigen futja másra. Az európai kultúrkörben is létezett a rovarevés, Kassák Lajos leírta például, hogy a múlt század elején Brüsszel határában sült cserebogarat lehetett vásárolni. Ez azonban csak akkor és addig volt jellemző, amíg nem lett elegendő mennyiségű sertés, szarvasmarha, baromfi.
Tudtunk nélkül ma is fogyaszthatunk rovarokat. Az Egyesült Államokban például a tíz dekagrammos táblás csokoládé hatvan rovarból tartalmazhat részeket, de a mogyoróvaj száz grammja is harminc rovart tartalmazhat anélkül, hogy fogyaszthatatlannak minősítenék.
hirado
2013.05.19. 12:34