
Az ír mezőgazdasági minisztérium ismét engedélyezi a sertéshúsból készített, ellenőrzött termékek forgalmazását, amelyet néhány nappal korábban azért függesztettek fel, mert dioxinnal szennyezett takarmányt találtak több ír sertéstelepen.
A tárca Dublinban szerdán késő este nyilvánosságra hozott közleményében jelentette be az intézkedést. A forgalom felújítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a termékek igazolhatóan nem a szennyezett takarmánnyal etetett állatok húsából készültek.
A tárca a közleményt később úgy pontosította, hogy az engedély csak a már raktáron lévő készletek értékesítésére vonatkozik. Az állatok levágására elrendelt tilalom továbbra is érvényben marad.
A dublini kormány múlt szombaton rendelte el a szeptember elseje óta Írországban legyártott disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, miután kiderült, hogy veszélyesen magas arányban tartalmaznak rákkeltő anyagot, dioxint.
Állatorvosi források szerint a mintegy 500 ír sertéstelep közül csak tíz adhatott dioxinnal szennyezett takarmányt az állatoknak
Az Európai Unió egészségügyi biztosa hétfőn közölte, hogy az unió tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, a már megérkezett ír sertéshúst és a hústermékeket le kell foglalni és ellenőrizni.
A dioxinnal szennyezett ír sertéshúsból világszerte huszonegy országba szállítottak, köztük 12 uniós államba.
Süth Miklós országos főállatorvos kedden közölte: Magyarországra is érkezett - Lengyelországon keresztül - szennyezett ír sertéshús, de a 70 tonna áru jelentős többségét továbbszállították Romániába.
Bognár Lajos országos helyettes főállatorvos szerdán elmondta, hogy Magyarországon is került kereskedelmi forgalomba Írországból, a szennyezési ügyben érintett cégtől származó sertésmájat tartalmazó töltelékáru, az 57 tonnányi termék visszahívásáról a forgalmazó cég intézkedett.
hirado
2008.12.11. 09:24