Továbbra sem tudni pontosan, hogyan került a megengedettnél több dioxin a dél-olaszországi mozzarella sajtokba. Szakemberek szerint szinte biztosra vehető, hogy nem azért emelkedett meg a mérgező anyag mennyisége a termékekben, mert Campania tartományban hosszú hónapok óta dúl a szemétháború, ami miatt a lakosok elégetik a hulladékot. Így valóban a talajba kerülhet a szennyezés, ám a bivalyokat, amelyeknek tejéből a lágy sajt készül, a krízisövezeten kívül nevelték, és karámban tartották.
A campaniai mozzarella termelők kicsit föllélegezhettek azután, hogy az Európai Bizottság nem támogatta azt a javaslatot, miszerint tiltsák meg a dél-olasz termék importját. Brüsszel azért döntött így, mert Róma, miután kiderült a szennyezés, azonnal visszahívta a sajtok jelentős részét, illetve karantén alá vonta azokat a farmokat, ahol a dioxinszennyezést kimutatták.
A bizottsági döntés után a franciák is visszavonták az importtilalmat. A brüsszeli lépés azonban nem hatotta meg a japán, szingapúri és dél-koreai hatóságokat: oda továbbra is tilos bevinni campaniai mozzarellát.
A termelők most azt szeretnék, ha a helyzet a lehető leggyorsabban rendeződne. Úgy vélik, ha gyorsan kiderül a szennyezés oka, akkor is legalább egy hónap, mire sikerülhet helyreállítaniuk megtépázott hírnevüket. A campaniai termelők arról számoltak be, hogy jelentősen csökkent a forgalmuk. Főleg a helyi, Nápoly-környéki boltokban vesznek kevesebb mozzarellát.
hirado
2008.03.30. 11:32