HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Kína szerezheti meg a Jukosz termelőegységének 20 százalékát

t: 2590

Kína szerezheti meg a Jukosz termelőegységének 20 százalékát

Az ország állami olajvállalata, a CNPC most megszerezheti a Jukosz orosz olajipari óriáscég fő termelőegységének 20 százalékát, jelentette be az orosz energiaügyi miniszter. A Jugánszknyeftyegáz több mint kilenc milliárd dollárért került múlt héten az orosz állami olajcég, a Rosznyefty birtokába.

Viktor Hrisztyenko energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a Juganszknyeftyegáz különálló egységként fog továbbműködni, és nem képezi részét a Rosznyeft és az állami gázmonopólium, a Gazprom tervezett egyesülésének. Oroszország viszont a kínaiaknak jutattandó rész fejében megveheti harmadik országokban a CNPC érdekeltségeit. Steven Dahevsky elemző szerint a lépés fő mozgatórugója az volt, hogy elhatárolják a jogi kockázattól a Gazpromot és a Rosznyeftyet. A szakértő úgy véli, ez az ügylet egy nagyobb, stratégiai együttműködés részét képezi a kínai és az orosz vezetés között, amelynek célja a két ország társulásának kiterjesztése az energiaszektorban.

A hivatalos bejelentés egy évvel azután látott napvilágot, hogy elkezdődött a Jukoszért folytatott küzdelem, amely a csőd szélére juttatta az olajvállalatot. Az orosz kormány elárverezte a Jukosz fő termelőegységét miután a cégre összesen 27 milliárd dolláros adóhátralék és bírság kifizetését rótta ki. Feltehetőleg azért hagyják majd meg a Juganszknyeftyegázt különálló egységnek, hogy így kerülhessék el a Jukosz részvényeseivel folytatatndó esetleges pereskedést, vélik szakértők. A cég 20 százalékának eladása Kínának segíthet abban is, hogy Oroszország a nemzetközi közösség felé elfogadhatóvá tegye a termelőegység államosítását.

[LHP.HU]

2005.01.02. 22:00

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek