HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Pannon hírek > Szép új világ vagy élet-halál harc a Pannon új székházában?

t: 2218

Szép új világ vagy élet-halál harc a Pannon új székházában?

"Magyarország legmodernebb munkahelyét" ígérte a Pannon, így két és fél Horváth Ágnes-nyi (2,5 HÁ) reformlendülettel mentünk el a sajtóeseményre, ahol a mobilcég vezetősége elmeséli, milyen lesz Pumaföld egyik legnagyobb és legkorszerűbb cégének új, hipermodern székháza.

Mivel elkötelezettjei vagyunk annak, hogy az Olvasó az Indexen csak releváns információkkal találkozzon, a tájékoztató felidézésekor nem idézzük a PR-rizsát. Az első fél órában így azt jegyeztük fel, hogy Ove Fredheim vezérigazgató a Kárpát-medencei telekommunikáció Daniel Craigje, és hogy nála nagyobb keze senkinek sincs az iparágban.

"Olyan helyet kerestünk, ahol a fa, a fém és az üveg természetes egységet alkot" - vezette fel Majorosi Emese sajtóigazgató, hogy a Pannon elköltözik Budaörsről. De a bevezetőnek némileg ellentmondva mégsem egy roncstelepre költöznek, hanem Törökbálint külterületén egy két erdősáv közé ékelődő lankás völgybe. A jókora székházat - 1200-an dolgozhatnak benne egyszerre - a Művészetek Palotáját is megtervező Zoboki-Demeter iroda tervezi.

A bemutatott komputeranimáción az épület felülről úgy nézett ki, mint egy mozgássérült tarisznyarák, a jobb oldalán négy, a balon három lábbal plusz két ollóval. Lejjebb szállva a végtagok külön-külön is jókora irodaháznak megfelelő méretű épületszárnynak bizonyultak, üveg függönyfalakkal és egy nagy, átriumos központi térrel. Remek utalás, hogy a ház szerkezete leginkább a börtönökére hajaz: a központi részből minden szárny belátható, mint a szegedi Csillagban.

Élőben nyilván egészen más hatású lesz az épület: a központi átrium az animáción olyan volt, mint egy plázabelső és egy Művészetek Palotája-enteriőr összemixelve. A tájékoztatón életünkben először néztünk olyan webkamerás közvetítést, ami nem a leplezetlen testiséggel foglalkozott, hanem az építési területet mutatta be, ahol jelenleg az alapot ássák. A skandináv tulajdonú Pannon környezetkímélő módon próbál építkezni: a lehetséges 30 helyett a terület 8 százalékát építik csak be, és a kötelezőnél jóval nagyobb területet parkosítanak.

De ami a leginkább érintheti a más irodákban senyvedő nem pannonos többséget, az az, hogy a kormeghaladónak szánt komplexumban milyen körülmények között fognak dolgozni a munkatársak.

Egyforma munkaállomásokon, mindenki laptopon, a lehető legkevesebb vezetékkel, wifihálózatra kapcsolódva a rugalmasan alakítható térben, ahol az egy egységbe tartozó munkatársak egymást látva dolgoznak. Az kérdés, hogy nem mészárolják-e le egymást egy hónapon belül szamurájkarddal, köszönhetően a "desk sharing" rendszernek, aminek az a lényege, hogy kevesebb íróasztal van, mint munkatárs - de nem, nem szól a zene, és amikor hirtelen leáll, nem kell mindenkinek gyorsan leülnie egy szabad helyre -, és nincsenek fix helyek. Kőnig Róbert HR-vezérigazgató-helyettes elárulta, hogy az a módszer is felmerült, hogy a helyeket érkezési sorrendben foglalják el, de ez talán finomodik. Az asztalon a nap végén mindenesetre nem szabad semmit otthagyni, így az Index munkatársai teljesen esélytelenek lennének egy pannonos állásra.

A Pannon vezetői szerint ez lesz Magyarország legmodernebb munkahelye, és a közös íróasztalnak nem lesz túros a háta, sőt pozitív és kreatív környezetet fog teremteni. A farkas itt a bárány mellé fekszik, "a vezető igazi társa lesz a dolgozónak". A húsz-negyven munkaállomásból álló, egy témával foglalkozó zónák pedig forradalmasítják a munkaszervezést. Mindenki mobil szélessávon zakatol, a mítingek egy része online, webkamerák kereszttüzében zajlik, miközben az egész vállalat csetel és fütyörészve adatbányászik a számtalan adatbázisban.

Úgy legyen, mi figyelni fogunk, indításnak átülök a szomszéd íróasztalhoz, és megiszom Sz. kolléga diétás kóláját.

index

2007.05.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok