HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Forma 1 > Milliárdokba kerül egy F1-es ülés

t: 5847

Milliárdokba kerül egy F1-es ülés

Nem elég ugyanis a tehetség, komoly ára van, hogy valaki elfoglalhassa helyét a kormány mögött. A pénteki szabadedzésekkel kezdődő ausztrál idénynyitón is több fizetős versenyző száguldhat majd az Albert Parkban, mindegyikük milliárdokat áldozott az álma megvalósításáért.

Közülük is kiemelkedik a venezuelai Pastor Maldonado (28). A Williams alkalmazottja hazája olajvállalatának köszönhetően évente 30 millió fontot (10,4 milliárd forintot) utal át az istállónak – tavaly edzés- és nagydíjgyőzelemmel hálálta meg a bizalmat. Az abszolút újoncoknál a brit Max Chilton (21) 11 millió font (4,8 milliárd Ft) ellenében kapott lehetőséget a Marussiánál, a mexikói Esteban Gutiérrez (21) pedig 10 milliót (3,47 milliárdot) „kért" a főtámogatójától, a Telmextől, hogy a Saubernál szóba álljanak vele.

– Sajnos, a fizetős pilóták fontos alkotóelemei egyes csapatok költségvetésének, ezért nem szeretném elítélni őket. Ám úgy gondolom, az szolgálná az F1 fejlődését, ha a tehetség dominálna és nem az, kinek mennyi pénze van – mérgelődött Martin Whitmarsh (54), a McLaren igazgatója.

A szakember szavait megerősítendő, elég felidézni a Marussiánál néhány héttel ezelőtt történteket. A brazil Luiz Razia (23) nem tudta időre teljesíteni – az állítólag – 20-30 millió eurós (6,1-9,1 milliárd forintos) „felajánlását", így a szezont már a francia Jules Bianchival (23) kezdi az alaklulat. Vagy ott van Kobajasi Kamui (26) esete: a japán ugyan összegyűjtött körülbelül 8 millió eurót (2,4 milliárd Ft-ot), de a Sauber a többet ajánló Gutiérrezt választotta.

A francia Charles Pic (23) a szponzorainak köszönhetően 10 millió euró (3,5 milliárd forint) körüli összeggel járul hozzá a Caterham éves költségvetéséhez, mégsem szereti, ha fizetős pilótának nevezik. Sőt, megvédi (sors)társait.

Csak a pénz miatt nem lehet bekerülni a világ legkomolyabb autós sorozatába – mondta Pic. – A legfontosabb, hogy milyen teljesítményt nyújtasz a kocsiban.

blikk

2013.03.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok