HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Telefonok > Telefonokkal támad fel a Sony

t: 5803

Telefonokkal támad fel a Sony

Mi fér el két kőkeményre edzett, nagyjából száz négyzetcentiméteres üveglap között, amelyek közt csak 7,9 milliméter a távolság? A Sony jövőjének záloga, az Xperia Z okostelefon. Nem nagy túlzás azt állítani, hogy ezen a készüléken múlik a nagy múltú japán cég 2013-as éve.

Tavaly a Sony majdnem megkaparintotta a harmadik helyet az okostelefonok piacán, és egy ideig erről is szóltak a hírek, de a napokban kijött a legfrissebb IDC-jelentés, ami már hátrébb sorolta a japán gyártót, a gyorsan feltörekvő Huawei mögé. Ez csöppet sem előkelő pozíció. A Sony nem tudta utolérni az élmezőnyt, nagyjából 5 százalékos részesedésével épp csak egy kicsit rugaszkodott el a többi lemaradó cégtől.Bár a Nokia, a HTC és a RIM is a nyomában van, a Sony vezetősége nagyon magabiztosan tekint a jövőre: „Biztos helyet akarunk a nagyok között, a csúcskategóriában” –- mondta nekünk Stephen Sneeden, az Sony Xperia marketing menedzsere még a CES-en. A vállalat új stratégiája, hogy a prémium ügyfeleket veszi célba, és ennek érdekében akár azt is bevállalja, hogy az alsóbb kategóriából kiszállva ügyfeleket veszíthet.

Sneeden szerint a top vevőknek friss verziójú Android, legalább 5 hüvelykes kijelző és 4G/LTE-kapcsolat kell. Persze a 4 magos processzor és a 2 gigabájt RAM is alapkövetelmény. Itt ugyan véget ért a felsorolása, de az Xperia Z-nek van még néhány extrája. Például vízálló, ezért a tesztelés során szívinfarktus nélkül néztem végig, ahogy a buszmegálló rozsdás-lyukas tetejéről lecsöppenő vízcseppek végigszaladnak a kijelzőn. Ami hihetetlenül gyönyörű a full HD felbontásnak köszönhetően.
Felvetődhet kérdésként, hogy mire jó az 1920*1080 pixeles felbontás egy tenyérnyi eszközben, hiszen most ugyanekkora felbontással működnek a 80-200 centis tévék. A jó felbontás az olvasást nagyon segíti, mert kontrasztos a szöveg, nincs egy elmosódott képpont. Az operációs rendszer, a menük és a szoftverek gördülékeny működése alapján abban is egészen biztos vagyok, hogy ugyanez a telefon a százcentis tévére kötve is döcögés nélkül játssza le a full HD tartalmakat, legyen szó akár az általunk felvett caládi videókról, vagy a letölthető hollywoodi kasszasikerekről. Ezt még egy későbbi, hosszabb tesztben kipróbáljuk, a rendelkezésünkre álló hétvégén erre nem volt időnk és lehetőségünk.

Prémium műanyag

A Sony Xperia Z-t borító lapokat üvegszálas poliamid keret veszi körbe, Sneeden szerint az autógyártók ezzel az anyaggal imitálják a fémet. Ami nem hangzik olyan elegánsnak, mint az iPhone alumínium burkolata, de igazából nem feltűnő, az Xperia Z egyáltalán nem gagyi műanyag telefon. Ráadásul ezen senki nem fog kiakadni, mert a felhasználók nagy része úgyis védőtokba rejti majd a drága szerkezetet.

Ergonómiailag is nagyon rendben van Xperia Z. A monoton feketeséget megtörő fémszínű bekapcsoló gomb a készülék jobb oldalán, középen található, ezért a hüvelykujjunkkal kényelmesen elérjük. Hasonló okból a hangerőállító is alul van, nem kell az ujjakkal nyújtózkodni a használatához. Egyedül a csatlakozókat védő sapkák néznek ki hülyén, de ezek nélkül nem lenne vízállóság, ami mégiscsak fontosabb.Vödörnyi buzzword

A Sony abban is bízik, hogy a (szerintem kizárólag rajongók által ismert) márkák segítségével nyomatékosítani tudja, hogy mekkora császár a műszaki cuccok világában. Sneeden előadásában csak úgy röpködött a sok márkanév, van Bravia 2 engine a kijelzőhöz, meg 13 megapixeles Exmor RS a kamerához, ami félhomályban is jól lát, és HDR minőségben tud videókat rögzíteni. A sok különös buzzword között az NFC tűnt olyannak, ami kézzel fogható módon változtatja meg a telefon használati élményét.

Kulcsfontosságú a Sony életében az NFC, mondta Sneeden, és hozzátette, hogy most már nem a készülék ára határozza meg, hogy megtalálható-e benne ez a csip, ami egy érintéssel kapcsolatot tud létrehozni a mobil és más eszközök között. A CES-en bemutatott legolcsóbb bluetooth fülhallgatóba is építettek NFC-csipet, így a felhasználónak egy mozdulattal párosíthatja a telefonját a hangeszközzel. A legizgalmasabb azonban az NFC-s hálózati adattároló, amely az 1 terabájtos tárhelyére tudja lementeni a mobilon tárolt képeket. A fájlokat természetesen nem a lassabb bluetooth-on menti le, hanem közvetlen wifis kapcsolaton.

Az Xperia Z egy ideig erős fegyver lehet a Sony kezében, mert a szoftver – akárcsak a többi Sony, illetve korábbi a Sony Ericsson mobilokon – letisztult, egyszerűen kezelhető, és a hardver is a legjobb alkatrészekből van összeválogatva. De sok minden múlik azon, hogy mit lépnek a riválisok, és mennyire lesz árérzékeny a piac, mert az utóbbi az olcsóbb kínai termékek felé hajhatja a vevők nagy részét.

index

2013.01.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok