HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Forma 1 > Világbajnok buli Vettellel

t: 5881

Világbajnok buli Vettellel

Graz ‒ Egy gombostűt nem lehetett leejteni szombat délelőtt fél tízkor Graz belvárosában, még a környező házak ablakaiban is több ember várta, hogy megérkezzen a bajnok. Pedig akkor még két órát kellett várni Sebastian Vettelre (25), a Forma–1 háromszoros világbajnokára.

Tíz órakor óriási üdvrivalgás tört ki, de még ekkor sem minden idők legfiatalabb vb-elsője érkezett meg az osztrák városba, hanem Vettel szülővárosából, a német Heppeinheimből jöttek több százan, hogy köszöntsék hősüket. A németek „Vettelheim" táblákkal, a pilótát köszöntő feliratokkal, és a kedvencük védjegyévé vált óriási mutatóujjal a kezükben sétáltak.


Látványos show. Ezrek gyűltek össze Ausztriában, hogy láthassák az F1 idei világbajnokát

A Red Bull Racing autóversenyzője egy héttel ezelőtt a Brazil Nagydíjon megküzdött azért, hogy pályafutása során sorozatban harmadszor is megnyerje a vb-címet. Vettel a hatodik helyen végzett Sao Paulóban, riválisa, Fernando Alonso (31, Ferrari) pedig a második lett, de a német így is hárompontos előnnyel megnyerte a sorozatot.

„Idegtépő volt az egész szezon – mondta Helmut Marko (69), az osztrák istálló tanácsadója, aki évek óta segíti Vettel pályafutását. – Nem kezdtük jól az évet, aztán Valenciában generátorhiba miatt esett ki Sebastian, Abu-dzabiban pedig megbüntették, mert nem volt elegendő benzin az autóban. Aztán jött az utolsó verseny, amely őrületes volt!"

A szurkolók is egyetértettek az osztrákok korábbi versenyzőjével, hiszen volt, aki „köszönjük az őrületes évet" feliratú drapériát készített Vettelnek.


Imádják. Vettelt egy nyitott sportkocsiban is körbevitték Graz belvárosában

A várt pillanat fél tizenkettőkor jött el.

„Hölgyeim és uraim, köszöntsék a háromszoros világbajnokot" – kiabálta a hangosbemondó, majd felbőgött a Red Bull Renault motorja, Vettel pedig Graz belvárosában rótta a köröket, több ezer fanatikus üdvrivalgása mellett. Aki ott volt, történelmi pillanatok részese lehetett: az osztrák csapat idén kilencvenöt bemutatót tartott, de egyedül Grazban vezette Vettel a Vörös Bikát.

„Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek" – integetett egy nyitott sportautóba átszálló pilóta, aki utána órákon keresztül osztogatta az autogramokat.

Pataki Nóra/Graz


Legendák közé került

– Élvezte az utcai száguldást?

Igen, nagyon, bár szerettem volna jobban rálépni a gázra. Szerettem volna megköszönni a közönségnek az egész éves támogatást. Azonban nagyon kellett figyelnem az autóra, ilyen rövid szakaszokon a hűtővíz elég hamar felforr, és a pálya is csúszós volt.

– Egy héttel ezelőtt sem volt zökkenőmentes versenye. Esett az eső, a rajt után ütközött, és az utolsó helyről küzdött a vb-címért. Mire gondolt?

– Brazíliában minden félresiklott, viszont nem adtuk fel egy percig sem, küzdöttünk. Nem gondoltam semmire, csak reménykedtem, hogy nem sérült meg nagyon az autó. Szinte csoda volt, hogy a megrongálódott kocsival el tudtuk kapni a ritmust, s végül számunkra alakult jól a verseny.

– Háromszoros világbajnokként olyan pilótákhoz csatlakozott, mint Nelson Piquet, Ayrton Senna, Alain Prost, Michael Schumacher, Niki Lauda, Jack Brabham, Juan-Manuel Fangio és Jackie Stewart. Milyen érzések kavarognak most önben?

– Fantasztikus, hogy ilyen legendákkal említik egy lapon a nevemet, de nem szabad összehasonlítani minket. Lassan kezdem felfogni, hogy ilyen rövid idő alatt, milyen nagy sikereket értünk el.

blikk


2012.12.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok