HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Rekordnyereséggel zárt évet a Samsung

t: 1909

Rekordnyereséggel zárt évet a Samsung

Ma publikálta 2011 negyedik negyedévének pénzügyi adatait a Samsung. A dél-koreai vállalat jelenleg a világ első számú okostelefon-gyártója. 2011 harmadik negyedévében már több készüléket értékesítettek, mint az Apple, ami a gazdag portfóliónak és a fejlett modelleknek is köszönhető.

A decemberben zárult negyedév alatt a nyereség 5,2 billió dél-koreai von (körülbelül 4,5 milliárd dollár) volt. Egy évvel korábban mintegy 3 billió vonos bevételt könyvelhetett el a vállalat. Bár az elemzők erős profitra számítottak, a végeredmény őket is meglepte: az előrejelzések átlagosan 4,7 billió vonos nyereséggel számoltak. A cég árbevétele a 12 százalékos növekedés után 47 billió vonra nőtt.

A mobiltelefon a húzóágazat

A mobilforgalom kapcsán egy dél-koreai elemző elmondta: a mobilos üzletág mostanában hatalmas bevételt generál. Véleménye szerint az Apple-nek egyre nehezebb lesz tartania a lépést a koreaiakkal, mert csak korlátozott számú készülékük van.

A Samsung csakugyan rengeteget profitál a mobilos részlegből. Elemzők szerint a divízió profitja 81 százalékkal, 2,6 billió vonra nőtt, vagyis a vállalat teljes nyereségének pont a felét tette ki az előző három hónapban. Az utolsó negyedévben nagyságrendileg 32 millió okostelefont adtak el, míg az előzőben ez a szám 27,8 millió volt; ezzel a Samsung lett a világ legnagyobb mobilgyártója. A húzóterméknek tekinthető Galaxy S II készülék eladásairól nincsenek statisztikák, mindenesetre az első tízmillió példány gyorsabban kelt el, mint bármelyik Samsung készülék korábban. A vállalat egyéb részlegeinek sem lehet oka a panaszra: Samsung 2011-ben 300 millió eszközt értékesített világszerte.
A chipek és a kijelzők is fontosak

Az IHS iSuppli októberi jelentése szerint a Samsung idén kétszer annyi DRAM-ot adott el, mint 2010-ben. Park Hyun elemző szerint a chipek gyártása nagyban megkönnyíti a cég helyzetét, mivel így speciális alkatrészeket építhetnek az okostelefonjaikba, ami nagy előny a konkurenciával szemben.

Erősödött a kijelzőgyártás is. A tavalyi 7,2 billiós forgalom az idén 7,95 billiósra nőtt, miközben a síkképernyős televíziók ára átlagosan 21 százalékkal esett. Bár a televíziópiac stagnált, és világszerte kevesebb LCD tévét vásároltak, mint tavaly (összesen 206 milliót, szemben a tavalyi 211 millióval), a Samsungnak nem lehet oka a panaszra .A 2010-ben elkönyvelt 170 milliárd vonos veszteség után ugyanis idén már nagyjából ugyanekkora nyereséggel zártak. Ez elsősorban a felső kategóriás, 3D-s funkciókkal rendelkező, adott esetben internetezésre is használható eszközöknek köszönhető. A cég közel 45 millió síkképernyős televíziót értékesített, amivel elérték a célkitűzésüket.

Tavaly áprilisban jelentették be, hogy a Seagate 1,375 milliárd dolláros áron felvásárolja a Samsung merevlemezgyártó részlegét, a tranzakció azóta lezárult.

A vállalat a végleges, auditált számokat a hónap második felében teszi közzé. Közlésük szerint a negyedéves nyereség plusz-mínusz 200 milliárd vonnal változhat. Ez persze nem számít túl sokat, mivel az eddigi adatok szerint 2011-es évben a Samsung árbevétele 164,7 billió von volt, a nyeresége pedig 16,2 billió. Előbbi 6,5, utóbbi 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

index

2012.01.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok