HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > T-Mobile hírek > 2011: Az okostelefonok éve

t: 5971

2011: Az okostelefonok éve

Már most minden harmadik eladott készülék okostelefon


Budapest, 2011. január 25. - Az okosmobilok piaca napról napra bővül: a T-Mobile 2010 év végi adatai szerint hazánkban idén karácsonykor már minden harmadik eladott új készülék ebbe a kategóriába tartozott. Ma Magyarországon mintegy 15 százalék az okostelefonok részesedése a használatban lévő mobilok között. Szakértők szerint a robbanásszerű bővülés azzal magyarázható, hogy most találkoztak a technikai feltételek és az emberi igények, mely hosszú távon a digitális szakadék csökkenéséhez vezethet.

A világpiaci trendeket figyelve az elemzők 2011 harmadik negyedévére jósolják az okostelefon-forradalom nemzetközi fordulópontját: várhatóan ekkor már az újonnan vásárolt készülékek 50 százaléka ebbe a kategóriába fog tartozni . Az okosmobil-penetráció növekedésének tempóját látva 2011 az okostelefonok, valamint az ezekhez tartozó applikációk éve lesz.

A készüléktípus robbanásszerű terjedéséhez több feltételnek kellett egy időben teljesülnie. „A technikai feltételek – úgy mint az egyre nagyobb tudású és egyre inkább felhasználóbarát készülékek tömeges megjelenése vagy a szélessávú mobilinternet-hozzáférés – és az emberi igények együtt teremtették meg az okostelefonok térhódításának alapját. Utóbbi talán a legfontosabb, hisz végső soron mindig a felhasználók döntik el, mi válik sikertörténetté. Az elmúlt évek fontos változása, hogy az információ azonnali megszerzése és az élmények valósidejű megosztása ma már a mindennapok részévé vált; ehhez az okostelefonok biztosítják a leggyorsabb és egyben legkényelmesebb feltételeket, legyen szó email-ezésről, közösségi média-jelenlétről. Említhetem példának akár a navigációs (GPS) applikációk használatát is vagy a T-Mobile műsorújság-applikációját, amelynek segítségével gyakorlatilag bárhonnan felvehetünk tetszőleges tévéműsorokat úgy, hogy a készülék, mint egy távirányító, kapcsolatba lép az otthoni IPTV set-top-box-szal.” – mondta Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

Az okostelefonok jelenthetik az egyik lehetséges megoldást a XXI. század egyik legnagyobb kihívására: elterjedésük nagy szerepet játszhat a digitális szakadék, az információkhoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek csökkentésében. Ságvári Bence szociológus szerint a digitális írástudás szintje szorosan összefügg az internethasználattal. Azok számára, akik anyagi, vagy más okokból eddig nem használták az internetet, az egyre csökkenő készülék- és tarifaárak miatt elérhető közelségbe kerül a világháló, és ezzel elindulhatnak egy olyan úton, amelynek során lépésről lépésre csökkenthetik lemaradásukat.Az emberek közti kommunikációban már most kézzelfogható változást hozott az okostelefonok megjelenése. A Nyíri Kristóf filozófus nevével fémjelzett, tíz éven át tartó kutatás szerint a mobiltelefónia széleskörű elterjedése óriási hatással volt a közösségszerveződésre. Ugyanakkor „az okostelefonok segítségével intenzívebben éljük meg jelenünket. Ez az eszköz lehetőséget ad arra, hogy visszatérjünk a kommunikáció őseredeti állapotába, amikor külső kontroll és nyomás nélkül vizuális és auditív síkon zajlik a párbeszéd, mindez egy külső eszköz segítségével.”

Klenovszki Tímea
tanácsadó
Avantgarde Group Kft.

2011.01.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok