HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AUTÓ-MOTOR > Érdekességek > Csalással nyertek Forma–1-et az öregfiúk

t: 3028

Csalással nyertek Forma–1-et az öregfiúk

A 16. Nemzetközi Aratófesztiválon Ópályiban az aratást elmosta az eső, a kakasszépségversenyen döntetlen született, a paraszt Forma–1 pedig ellentmondásos eredménnyel zárult.

A Nemzetközi Aratófesztivált idén tizenhatodszor tartották meg Ópályiban, Mátészalka mellett. A túlzó elnevezés és a hívogató beharangozó [1] egy sima, focipályás falunapot takart. Kuriózuma, hogy a falu tornatanára kitalált egy új sportot, a paraszt Forma–1-et: ötfős csapatok régi, lőcsös parasztszekerekkel versenyeznek ló nélkül. A kétnapos fesztiválon sok program elmaradt, a Forma–1-et is csak kis szerencsével lehetett megtartani, fél órára elállt az eső. Idén két csapat, a Mercedes Benz és a Ferrari állt ki egymás ellen, pedig tavaly hatan indultak.

A fesztivál nemzetközisége abban merült ki, hogy ott volt pár lengyel és román öregfiú, akik a Forma–1-en állítólag azért nem tudtak indulni, mert előtte elvitték őket Olcsvaapátiba pálinkafőzdébe.

Elszállt Kormorán
Erdélyi Miklós polgármestert a faluban, sőt még a környéken is kissé bogarasnak tartják, saját gyártású fekvőbiciklije van, és már a harmadik ciklusát tölti. Elmondta, kicsit csalódott, mert már első napon veszteséges lett fesztivál a Kormorán-koncert miatt. "Ezer forint volt a jegy, és csak 300 ember jött el. A Kormorán 600 ezerért lépett fel. Sokallták a pénzt, olyanok is, akik egyébként 710 forintért veszik a cigit" – panaszolta a népviseletbe öltözött férfi.

A futam izgalmasan kezdődött, a paraszt Mercedesszel induló Boldog Családokért Egyesület csapatának húzóemberét, a tavalyi bajnok Janit pár méter után elgázolta a saját szekere. Az időmérőn Jani fogta a lőcsöt, legelöl haladt, megcsúszott, a többiek rátolták a járművet. Felrepedt a szája, és a hátán is lett egy nagy vágás, de nem panaszkodott. "Nincsen sebtapasz senkinél, ugye?" – kérdezte, aztán kapott egy papírzsepit elsősegély gyanánt.

Kanyar

Az időmérő futamot a Boldog Családokért nyerte, ezért a Ferrarit húzó Ópályi Kézilabdás Öregfiúknál előrébb indulhatott a 6 körös versenyben. A verseny szabálya szerint a harmadik kör után kerékcserét kellett végezni, a negyedik kör után meg tankolni kellett malátalével. A harmadik körnél történt egy botrányos dolog: a kézilabdás öregfiúk levágtak egy kanyart szabályellenesen, ezzel beelőzték a boldog családosokat. A csalással szerzett előnyt nem tudták behozni a boldogok, hiába igyekezett a bíró korrigálni azzal, hogy ők is levághattak egy kanyart, a csapat fejben összeomlott.

Jani, a hős akkor sem panaszkodott, amikor a tisztességtelen módszerekkel előnybe kerülő Öregfiúkat hirdették

Az egyik ötletgazda, Drabik Péter biológia-testnevelés szakos tanár elmondta, Bernie Ecclestone-nal már folynak a tárgyalások arról, hogy jövőre a magyar futamon beépítik a paraszt Forma–1-et is a versenybe. Azt is ő mondta, hogy szerinte nem volt csalás, csupán az egyik csapat félreértelmezte a szabályokat.

Kakaszépségverseny

Az ország keleti részében szombaton egész nap zuhogott, szélvihar dúlt. A focipályán a póni még bírta valahogy, de a mini ringlispíles délután kettő körül összecsomagolt, hazament.

Talán nem is baj, hogy az aratásbemutató elmaradt, álszentség lett volna idén az aratást ünnepelni. A főzőversenynek meghirdetett akció annyiból állt, hogy öreg nénik főztek csülökpörköltet, kaszáslevest (füstölt sertéssonkából) és töltött káposztát, majd megvesztegettek barackpálinkával. A pálinkát a polgármesteri hivatal egyik dolgozójával fogyasztottam el, akinek megeredt a nyelve a felestől. "A falut 3500-an lakják, ebből 1500 kisebbségi. Utánaolvastam, 1945-ben összesen 7 kisebbségi volt itt" – mesélte. "Félő, hogy cigány polgármesterünk lesz. Van jobbikos jelölt is, de az egy alkoholista" – érzékeltette a helység sanyarú helyzetét.

"Ilyen időben még a kakasoknak sincs kedvük mozogni" – konferálta fel közben a kakasszépségversenyt a színpadi műsorvezető. "A vis maior helyzet miatt mind a két induló kakas első helyezésben részesül, gazdáik fejenként 2000 forintot kapnak" – hirdették ki az eredményt, aztán az óvodások és iskolások néptáncos ki mit tudja következett. "Most pedig szerelmes óvodás szívek hívják segítségül a doktor bácsit" – konferálták fel az első produkciót, valami rémes gyerektechnót.

Ha végig bírtam volna a nyírparasznai asszonykórus fellépését a botrányosan rossz hangosítással, akkor most egy jó Bunyós Pityu-koncertről is be tudnék számolni. De nem tudok.

index

2010.06.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok