HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Vodafone hírek > Tikkel a Vodafone netbookja

t: 5943

Tikkel a Vodafone netbookja

A Vodafone által kölcsönadott Dell Mini 10 netbookot élesben teszteltem, és az egyetlen igazán fontos kérdésem az volt, hogy lehet-e a kis géppel menet közben dolgozni. Mivel ennek a cikknek a 90 százalékát a 41-es villamoson zötykölődve írtam meg, a válasz egyértelmű.

Igen, lehet.

Más meg nem számít. Különösen az nem, hogy van a gépen HDMI-csatlakozó, amivel nagyobb méretű lapostévére és monitorra lehet rákötni. Aki letorrentezi a netről a Becstelen brigantik nagyfelbontású verzióját, az valószínűleg nem egy netbookról nézi végig, hanem egy normális médialejátszóról, amin nincs Windows, és távirányítóval vezérelhető. Az Atom processzor asztali számítógépbe gyenge, a júzer jobban jár egy nagyméretű laptoppal. Vagy egy asztali géppel, ha feltétlenül egy helyen akar dolgozni.

A Dell gépe attól jó, hogy benne van a hspa-modem, tehát nem kell kihúzkodni semmit, amikor a villamosmegállóba érve gyorsan a táskába kell dobni a gépet. A letöltési sebesség 7,2 megabit, a feltöltési 1,45 megabit. A Vodafone feltelepítette rá a kapcsolatkezelő szoftverét, ami a hálózat észlelése után fél perc alatt felcsatlakozik a netre.

A Dell dizájnerei nem tettek meg mindent a kényelmünk érdekében. Az érintésérzékeny tapipad például túl kicsi lett, és semmi sem választja el az egérgomboktól. Emiatt rendszeresen előfordult, hogy miközben a jobb mutatóujjammal a kurzort irányítottam, addig a bal ujjam - a gomb megnyomása helyett - rátévedt az érintésérzékeny felületre. Emiatt úgy ugrált a kurzor. mintha Tourette-kórban szenvedne.

Sokkal jobban megtervezték a klaviatúrát. A nagyméretű gombokkal pontosan és gyorsan lehet gépelni. Az is jó ötlet volt a Delltől, hogy a funkcióbillentyűk csak az Fn gomb megnyomásakor válnak aktívvá. Magyarán alapból nem az F1-F12 érhető el, hanem olyan extra funkciók, mint a fényerő vagy a hangerő állítása, a wifi kapcsolgatása, a zenelejátszó irányítása. Minden laptopon ezt kellene alapbeállítássá tenni.

A Windows néha furcsa dolgokat művelt. Például amikor lekicsinyítettem az ablakok fejlécét, akkor valamiért a rendszertálcán pislogó ikonok mérete is megváltozott. A végén az ikonok olyan apróvá zsugorodtak össze, hogy két egymás fölött lévő sorba rendeződtek.

Ezen kívül a Mini 10 esetében ugyanazokkal a korlátokkal kell szembenézni, mint a többi netbook esetén: a legtöbb weboldalt és programot nem 1024x600-as felbontásra tervezték, hanem 168 pixellel magasabbra. Jobb lehet a Mini 10 HD, aminek 1366x768 a felbontása.

A Dell gép az 1,3 kilogrammos súlyával könnyen hordozható, lekerekített formája miatt simán becsúsztatható a táskába. A legfőbb vonzereje az ára, ami persze csak abban az esetben igaz, ha a vevő amúgy is elő akart fizetni mobilinternetre. A gép két éves hűségnyilatkozattal és tarifaváltási tilalommal húszezer forintba kerül, a legolcsóbb előfizetés havonta 8000 forint, és havi 2 gigabájtot lehet vele letölteni, a legdrágább 12 ezer forintért 12 gigabájtot ad.

index

2009.09.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok