HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert

A jól megtervezett és kivitelezett kerti útnak használati értéke mellett, szépitészeti funkciója is jelentős, ezért a kertépítészetben szerepe és jelentősége meghatározó.
Ha már a házunkkal nem tudunk, legalább a kertünkkel tűnjünk ki a szomszédok közül! Léteznek a tuján kívül más örökzöldek is! Magyarország tujanagyhatalom. Ha jobban szemügyre vesszük nagyvárosaink gazdagabb zöldterületeit, leginkább csak tujasövényekkel elválasztott egyenkertek tárulnak elénk.
A kert összeköt a természettel, az anyafölddel. Éberen tartja érzékeinket, felhívja figyelmünket az évszakok változására, életet lehel az élettelenbe, helyszínt biztosít a visszavonult meditálásra, fenséget kölcsönöz a mindennapoknak, békét és szépséget sugároz.
A cédrus különleges fa, Lamartine francia író és költő azt írta a Cédrusokról, hogy "Ők a Mindenség legünnepeltebb alkotásai". A cédrus egy kicsit maga a történelem, hiszen a cédrus a föníciaiak hajóinak alapanyaga, kereskedelmük fontos terméke, és a bibliai leírásból ismert Salamon király templomának építőeleme. "Megépíté ekként azt a házat és elvégezé, és befedé a házat gerendákkal és czédrusfadeszkákkal."( A KIRÁLYOKRÓL ÍRT I. KÖNYV 6. fejezet)
Ádventi dísz, vámpír, orvosság. Mindegyik kifejezés jól jellemzi a hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt.
Amint azt már cikksorozatunk első részéiben is említettük, a célunk az, hogy megismertessük a természetet és a növényeket szerető emberekkel a nagyvilágban található számos, érdekes és különleges növényfajt.
Amint azt már cikksorozatunk első részében is említettük, a célunk az, hogy megismertessük a természetet és a növényeket szerető emberekkel a nagyvilágban található számos, érdekes és különleges növényfajt.
Az emberiséget hosszú évezredek óta lenyűgözi és csodálattal tölti el az őt körülvevő élő természet sokszínűsége, változatossága és az egyes növényfajok különlegessége. A tudósok szerint kb. 3,8 milliárd évvel ezelőtt sejtmag nélkűli egysejtű élőlények megjelenésével alakult ki az ÉLET.
A kecskerágók nem csak a hazai erdők gyakori cserjéi, hanem urbánus parkok gyakori, télen is zöldellő díszei. Ültessük bátran kertünkbe is.
Az Európában őshonos hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó hangák vagy erikák ágyásának téli megtervezése azért is fontos feladat, mert a megfelelő fajtaválaszték összeállításával akár egész évben színesíthetik kertünket.
Különösen kedves virágdísz a késő őszig virágzó csarab, tudományos nevén Calluna vulgaris. Hazája szinte egész Európa, de főként a kelet-nyugati és észak-nyugati, atlantikus vidéket kedveli. Jellegzetes törpecserjés növénytársulatot, úgynevezett fenyéreseket alkot. Délebbi tájakon a hegységekbe húzódik, és csak kisebb foltokat borít.
A loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó Viburnum nemzetséghez kb. 150 örökzöld és lombhullató faj tartozik. Zömmel bokrok vagy kisebb méretű fák. Az északi régióktól egészen Malajziáig és Dél Amerikáig elterjedtek.
A privát kertek 400-ban jelentek meg Kínában, és a 7. századra már több mint 2000 kertet említenek a korabeli írások. A kerttulajdonosok általában "világi" kudarcaik elől menekültek kertjükbe, ahol meditáltak és menedéket találtak.
Az egynyári virágok többsége egészen az első fagyokig virít, de van néhány díszcserjénk és évelő dísznövényünk, amelyek őszi virágzásukkal egészítetik ki a kert virágpompáját.
A kert ősszel lehet a legszebb, amikor a gyep újra frissen zöldell, virítanak az ősszel pompázó virágok, díszcserjék, és a lomblevelek a sárga, a bronz vagy a vörös különböző árnyalataiban pompának. Ilyenkor kerül hangsúly az örökzöldekre.

Következő Utolsó